Navalni vložil pritožbo na izid volitev

Volilna komisija je zavrnila zahtevo Alekseja Navalnega po ponovnem štetju dela glasovnic.

Objavljeno
12. september 2013 15.06
RUSSIA-ELECTION-POLITICS-COMPLAINTS
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Moskva − Ruski bloger Aleksej Navalni, ki je na nedeljskih županskih volitvah v Moskvi zasedel drugo mesto, je na sodišče vložil pritožbo na izid volitev, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po besedah Navalnega je njegova ekipa zbrala dokaze, da so bili izidi prirejeni v korist zmagovalca volitev − Sergeja Sobjanina, ki se je v nedeljo za las izognil drugemu krogu. Na sodišče so prinesli približno 20 škatel z dokumenti, ki po njihovem mnenju pričajo o nepravilnostih. Volilna komisija je sicer zavrnila zahtevo Navalnega po ponovnem štetju dela glasovnic.

Po uradnih izid je Sobjanin na nedeljskih volitvah prejel 51,3 odstotka glasov, medtem ko v taboru Navalnega vztrajajo, da je župan dobil samo 49 odstotkov glasov in da bi morali njegovo prisego odpovedati. Navalni je po uradnih podatkih prejel 27,2 odstotka podpore.

Župan Sergej Sobjanin bo sicer danes prisegel za nov mandat, dodaja STA. Sobjanin bo prisegel na slovesnosti v enem od moskovskih parkov, ki se je bo udeležilo več sto gostov, med njimi tudi ruski predsednik Vladimir Putin.