»Ne bomo nehali iskati resnice«

Primer umora ruske preiskovalne novinarke Ane Politovske po treh letih še vedno ni dobil epiloga, zato neodvisno tiskovno središče poziva medije, naj s svojim pisanjem še naprej vršijo pritisk na ruske oblasti.

Objavljeno
06. oktober 2009 21.06
Polona Frelih
Polona Frelih

Moskva - V Londonu, Parizu in Moskvi bodo danes obeležili tretjo obletnico umora ruske preiskovalne novinarke Ane Politkovske, ki je za neodvisni časopis Nova Gazeta razkrivala zločine ruskih in čečenskih enot v Čečeniji, s čimer je postala simbol kratenja novinarskih svoboščin po vsem svetu. V neodvisnem tiskovnem središču v Moskvi so ob tej priložnosti spomnili, da primer še vedno ni dobil epiloga, zato so predstavnike ruskih in tujih medijev pozvali, naj s svojim pisanjem še naprej vršijo pritisk na ruske oblasti.

 

Dvorana je bila nabito polna, kar je po besedah direktorice centra Natalije Jakovljeve opomin oblastem, da zadeve ne bodo mogli kar tako potisniti pod preprogo.

 

Dokaz za to, da želijo ruske oblasti zadevo čim bolj utišati, je ponudil že omenjeni dogodek, ki ni potekal tako, kakor je bilo prvotno zamišljeno. Zaradi težav z ruskim vizumom sta na tiskovni konferenci manjkala generalni sekretar Novinarjev brez meja Jean-Francois Julliard in njegov sodelavec. Na sedežu organizacije v Parizu so prepričani, da ne gre za naključje, kar na ruskem veleposlaništvu v Franciji odločno zanikajo. »Ruskega vizuma nista prejela, ker nista predložila vseh potrebnih dokumentov. V tem ni nobene politike,« je sporočil tiskovni ataše ruskega veleposlaništva Andrej Klejmenov.

 

»Težavam navkljub vam želim sporočiti, da ne bomo nehali iskati resnice. Pred dnevi sem bil na demonstracijah za novinarsko svobodo v Italiji in tudi tam so ljudje nosili portrete Ane Politkovske. To je dokaz, da je spomin nanjo živ tudi v državah Evrope,« je Julliard sporočil prek ruskega predstavnika Tihona Zidkova. Ob tej priložnosti je spomnil, da je bilo v Rusiji od leta 2000 ubitih že 22 novinarjev in da je bilo letošnje leto zaradi umora borke za človekove pravice Natalije Estemirove, novinarke Anastasije Baburove in odvetnika ter borca za človekove pravice Stanislava Merkelova še posebno zaskrbljujoče.

 

»To, da so storilci in naročniki umora Ane Politkovske še vedno na prostosti, dokazuje, da ruske oblasti zločina niso ustrezno preiskale,« je opozorila Irene Khan, generalna sekretarka človekoljubne organizacije Amnesty International, kjer so na ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva naslovili odprto pismo, v katerem ga pozivajo naj pokaže politično voljo pri iskanju storilcev.

 

»Naša družina počasi zgublja upanje, da bodo storilci kaznovani. Gre za isto zgodbo kot z Novinarji brez meja. Vse je odvisno od politične volje,« je prepričana Anina hči Vera Politkovska. »Zdaj se je odprla zadnja možnost, da zadevam pridemo do dna. Prepričan sem, da druge priložnosti ne bo,« jo je dopolnil brat Ilija Politkovski. V mislih je imel novo preiskavo, ki so jo sprožili, potem ko je rusko vrhovno sodišče razveljavilo oprostilne sodbe proti trem osumljenim sodelovanja v umoru in nekdanjemu podpolkovniku ruske tajne službe FSB, ki ga je obtožnica z umorom povezovala le posredno.

 

Za ponovno sojenje so se odločili, ker želijo primer obravnavati skupaj z postopkom proti domnevnemu morilcu Rustamu Mahmudovu. Za njim se je že leta 1997 izgubila vsaka sled, pri skrivanju pa naj bi mu po pisanju Nove Gazete pomagala celo ruska tajna služba FSB. »Mahmudov se skriva v tujini in se premika iz države v državo. Imamo informacije, da bi ga aprila lahko aretirali, vendar se je uspel izmuzniti. Pravosodni organi zahodnih držav ne nudijo najbolj aktivne pomoči pri iskanju domnevnih zločincev,« je bil urednik Nove Gazete Sergej Sokolov kritičen na račun Zahoda. Dodal je še, da so se v preiskavi pojavili novi osumljenci.

 

Iz sredine tiskane izdaje Dela