(Ne)primeren vir financiranja papeževega obiska

Nekaj manj kot petino denarja, ki jo je Velika Britanija porabila za papežev septemberski obisk, je sodeč po ugotovitvah posebne parlamentarne komisije prispeval vladni urad za mednarodni razvoj (DFID).

Objavljeno
03. februar 2011 19.59
Ju. K., zunanja politika
Ju. K., zunanja politika
London - Obstoj denarnih transferjev med uradom in britanskim zunanjim ministrstvom je po besedah članov komisije »presenetljiv«, zato so obe instituciji pozvali k obrazložitvi, kako septembra porabljenih 1,85 milijona funtov (3 milijone evrov) sovpada z zavezami britanske vlade o pomoči tretjim državam sveta.

Malcolm Bruce, predsedujoči parlamentarni komisiji za mednarodni razvoj, je nad tovrstno vpletenostjo urada izrazil začudenje: »Veliko ljudi bo podobno presenečenih, kakor smo bili mi, ko smo ugotovili, da je bil denar DFID porabljen za papežev obisk.« Na ministrih je, da obrazložijo namen teh sredstev in kako ta sovpadajo z britanskimi zavezami o pomoči tretjim državam, je še dejal.

Po prvih odzivih DFID, razvojni denar, ki ga omenjajo člani komisije, ni bil uporabljen v primeru subvencionirajna obiska papeža Benedikta XVI.; v ta namen da so šla druga sredstva, s katerimi urad razpolaga in s pomočjo nimajo bistvene zveze. »Porabljeni denar ne predstavlja uradne razvojne pomoči,« so med drugim poudarili predstavniki DFID in potrdili, da je bil urad le eden od vladnih sponzorjev štiridnevnega potovanja, ki je po uradnih podatkih stalo okoli deset milijonov funtov. V to številko so vključena tudi sredstva, zbrana s strani katoličanov na Otoku.

Kakor so še dejali predstavniki, je urad pri svojem prispevku upošteval vlogo Katoliške cerkve pri omogočanju zdravstvenih in izobraževalnih programov v državah v razvoju. Zaveza britanske vladne koalicije, da bo London do leta 2013 za pomoč najmanj razvitim namenil 0,7 odsotka bruto domačega proizvoda, po napovedih, ki v zadnjem času prihajajo iz opozicijskih vrst, ne bo vzdržala.

Še največ ogorčenja so ob razkritju transferjev denarja pokazale nekatere nevladne skupine. »Vsem je bilo rečeno, da bo denar porabljen za pomoč najrevnejšim prebivalcem sveta, dejansko pa je bil le preusmerjen v drug urad,« je v odzivu t.i. Združenja davkoplačevcem dejala članica Emma Boon. Po poročanju Guardiana bo DFID podrobnosti o prenesenih sredstvih objavil v kratkem.