Negroponte: Al Kaida ostaja največja grožnja

Po besedah ameriškega nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti Johna Negroponteja teroristična mreža Al Kaida ostaja največja teroristična grožnja ZDA.

Objavljeno
12. januar 2007 11.14
Washington – Ameriški nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti John Negroponte je na zaslišanju pred senatnim odborom za obveščevalne zadeve izjavil, da teroristična mreža Al Kaida ostaja največja teroristična grožnja ZDA, vendar pa je opozoril tudi na domnevno vse večjo nevarnost šiitske milice Hezbolah iz Libanona, ki naj bi ji po kratki vojni z Izraelom julija in avgusta lani malce zrasel greben in lahko stori tudi kaj proti ZDA kot največji podpornici Izraela.

Negroponte je nastopil pred senatnim odborom v okviru rednega letnega pregleda terorističnih groženj za ZDA, skupaj z drugimi šefi ameriških obveščevalnih in policijskih agencij. Predstavniki administracije so jih tokrat prvič malce slišali od predsednika odbora Jayja Rockefellerja, ki po demokratskem prevzemu oblasti v kongresu predseduje omenjenemu odboru. Rockefeller je dejal, da je zgrešena politika ameriškega predsednika Georgea Busha v Iraku povečala teroristične grožnje za ZDA in da nova strategija, ki predvideva namestitev 21.500 dodatnih vojakov v Iraku, ne bo izboljšala varnostnega položaja.

“Hezbolah postaja vse bolj nevaren”

Negroponte je skupaj z ostalimi predstavniki administracije orisal varnostni položaj v svetu in dejal, da Hezbolah, ki ga podpirata Sirija in Iran, postaja vse bolj nevaren. Po 34-dnevni vojni proti Izraelu naj bi Hezbolah dobil novo samozavest in dodatno zasovražil ZDA, ki so največji podpornik Izraela. Hezbolah doslej ni bil visoko na radarju ameriških terorističnih groženj, čeprav so njegovi pripadniki leta 1983 izvedli napad na ameriško veleposlaništvo v Bejrutu in vojašnico marincev, ki je zahteval več sto življenj.

“Posebno nevarnost še vedno predstavljata Iran in Severna Koreja”

Posebno nevarnost za ZDA in svet še naprej predstavljata Iran, ki si prizadeva dobiti jedrsko orožje, in Severna Koreja, ki ga že ima. Glede Iraka je Negroponte dejal, da se ta država nahaja na razpotju in vlada mora vzpostaviti sekularne ustanove, ki bodo premostile sektaške razprtije. Opozoril je, da je potrebno ustaviti dotok orožja in borcev iz Irana in Sirije v podporo iraškim šiitom in ustaviti Al Kaido v Iraku. Negroponte je dejal, da imajo voditelji Al Kaide iz svojih varnih zavetij v Pakistanu aktivne zveze s podružnicami po Bližnjem vzhodu, severni Afriki in v Evropi.

Mueller: Najverjetnejša tarča še naprej civilno letalstvo

Glede terorističnih ciljev je direktor FBI Robert Mueller pisno pričal, da bo najverjetnejša tarča še naprej civilno letalstvo, pa tudi druge oblike množičnega transporta, kakor tudi večja javna zborovanja in simbolične tarče, kot so spomeniki. Najbolj verjetno sredstvo napada teroristov ostaja konvencionalno razstrelivo, čeprav pa skušajo dobiti tudi kemično, biološko, radiološko in jedrsko orožje. Negroponte je glede Somalije dejal, da se pričakuje še več neredov, ki lahko skrajnežem omogočijo, da se ponovno postavijo na noge, saj naj bi Al Kaida ostala odločena, da izkoristi položaj v državi, ki od leta 1991 nima delujoče centralne oblasti.