Nekdanja mačeha: Breivik je bil povsem normalen Norvežan

Nekdanja mačeha napadalca iz Osla je povedala, da je Anders Behring Breivik manifest najverjetnje pisal skoraj deset let.

Objavljeno
26. julij 2011 17.07
Posodobljeno
26. julij 2011 17.07
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Oslo - Nekdanja mačeha Andersa Behringa Breivika je povedala, da je bil napadalec iz Osla »povsem normalen Norvežan«. Tove Oevermo, ki se je od Breivikovega očeta ločila še v času, ko je bil njegov sin najstnik, je povedala, da njegovo vedenje »nima nikakršnega smisla«. Z Andersom je ostala v stiku tudi po ločitvi od njegovega očeta. »Opazila nisem nikakršnih znakov, ki bi razkrivali njegovo pravo osebnost ... Povsem sem pretresena,« je povedala za ameriško tiskovno agencijo AP.

Povedala je, da se je Breivik po njuni ločitvi pred desetimi leti začel oddaljevati. Takrat je menda napadalec iz Osla, ki je v bombnem in strelnem napadu ubil 76 ljudi, začel tudi pisati manifest dolg 1500 strani. Povedala je, da sta si večkrat izmenjala elektronsko pošto, občasno pa jo je tudi obiskal. Večkrat se je pohvalil, da piše knjigo, kakšna je njena vsebina, pa ni želel razkriti. »Povedal mi je le, da jo bo poskusil objaviti. 'Videla jo boš, ko bo objavljena,' mi je povedal,« je dejala Tove Oevermo. Dodala je še, da je Anders Breivik zadnjih nekaj let popolnoma posvetil pisanju, pustil je tudi službo.

Britanci in Nemci iščejo povezavo Breivika z domačimi skrajneži

Breivik je na 1500 straneh manifesta, ki ga je objavil nekaj ur pred smrtonosnim petkovim napadom, natančno opisal svoje sovraštvo do priseljencev, še posebej muslimanov. Zatrdil je tudi, da pripada redu vitezov templjarjev in da na Norveškem in v drugih evropskih državah delujejo tudi druge celice organizacije. Norveška policija njegove navedbe še preiskuje, a zaenkrat še ni našla dokazov o obstoju organizacije.

Strah pred desničarskimi skrajneži je segel tudi v Veliko Britanijo in Nemčijo. Iz Berlina so tako sporočili, da tamkajšnja policija preiskuje navedbe Andersa Breivika, da je svoj manifest poslal tudi nemškim neonacistom. Predstavnik tamkajšnje policije Wolfgang Gatzke je izjavil, da policija išče sled za manifestom, hkrati pa so poostrili nadzor nad znanimi pripadniki skrajnih desničarskih skupin.

Breivik je v svojem manifestu omenil tudi britansko skrajno desničarsko gibanje English Defence League (EDL), ki je v zadnjih nekaj letih organiziralo številne proteste. Ti so se večkrat sprevrgli tudi v nasilje. Pripadniki gibanja so vsako povezavo z norveškim napadalcem zavrnili, hkrati pa obsodili napad, poroča Guardian.

Evropol je kljub temu Scotland Yard pozval, naj razišče vse morebitne povezave Breivika z Veliko Britanijo.