Nekdanja Milanovićeva ministrica ustanavlja stranko

Gre za logično nadaljevanje moje poti, pravi nekdanja ministrica za okolje, ki je zaradi nesoglasij izstopila iz SDP.

Objavljeno
13. september 2013 17.22
Ministrica Mirele Holy 280212 Rijeka, 28.02 2012 - Posjet ministrice Mirele Holy Primorsko-goranskoj zupaniji
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Hrvaško politično prizorišče bo kmalu bogatejše še za eno stranko. Ustanavlja jo nekdanja ministrica za okolje in članica SDP Mirela Holy, ki je iz stranke zaradi nesoglasij in neupoštevanja dogovorjenih načel, izstopila konec junija. Rdeča nit »njene« stranke, za katero se o imenu še usklajujejo, bo varovanje okolja, poleg tega pa tudi trajnostni razvoj, državljanske pravice in gospodarstvo, saj, navsezadnje, prav okoljske težave in okoljska problematika vse bolj vplivajo na učinkovitost gospodarstva.

Zakaj stranka?

To je pravzaprav logično nadaljevanje moje kariere. Pred dvema mesecema sem izstopila iz SDP, ker sem se povsem razočarala v delovanje stranke v delu, povezanem z varovanjem okolja, ki je zame pomembno in s katerim sem se ukvarjala skoraj vse življenje. Zato sem se odločila pot nadaljevati s politično stranko, ki bo povezana s trajnostnim razvojem, okoljem … Če bo uspešna, težko napovem, povedali bodo državljani na volitvah…

Se vam zdi, da na Hrvaškem obstaja, reciva temu, ekozavest, ki bi oz. bo podprla takšno usmeritev?

Moj prednostni motiv pri ustanavljanju stranke pravzaprav niti ni toliko povezan z varovanjem okolja, ampak razvoj Hrvaške in menim, da država nujno potrebuje nekaj novega, drugačnega in s politiki, ki bodo kot podlago imeli realne programe in jih tudi uresničevati. Ne pa, da bodo enkrat govorili eno, drugič, ko bodo na oblasti ali v opoziciji, pa drugo … Hrvaška in njena politika nujno potrebujeta verodostojnost in principielnost.

Osrednje vodilo stranke pa bo vendarle zelena politika, mar ne?

Za stranko bodo pomembne tri osrednje smeri. Gospodarski razvoj, državljanske pravice, gre za področje, na katerem je država naredila najmanj in na katerem je veliko napisanega, vendar zelo malo storjenega v praksi, in varovanje okolja.

Kot mi je znano, imajo vsa tri področja, ki ste jih omenili, kot srčiko vašega delovanja, izredno močne lobije. Morda so v gospodarstvu in ekologiji najmočnejši. Pripravljate kakšno orožje za bitko zoper njih?

Tako je. Res jih je veliko. Hm, orožje pa je tisto, kar že nekaj časa zahtevajo državljani. To je, da bi sistem v celoti bil enakopraven do vseh. Ne pa za ene bolj, za druge manj popustljiv. No, še nekaj je, na Hrvaškem se veliko govori o politični korupciji, vendar menim, da je hujša od te, pravzaprav birokratska korupcija. In vse dokler bo tako, ne pomagajo sprejeti najboljši zakoni, paketi evropskih zakonov in podobno, ko pa ne obstaja aparat, ki bi uresničeval sprejete zakone …

Da, da, pa saj je Hrvaška v teh dveh mesecih, kolikor je v EU, nakazala, da ji ni prav mar za spoštovanje EU zakonodaje; če le za hip ošvrknem nespoštovanje pravosodne zakonodaje in sprejetje spornega zakona lex Perković …

To, kar se dogaja z omenjenim zakonom lex Perković je zame precej nenavadno. Menim, da bi v vsakem primeru morali spoštovati sprejeto zakonodajo. No, sem pa prepričana, da na Hrvaškem ta hip obstaja veliko več hujših težav, kot je zakon lex Perković.

Na Hrvaškem so v zadnjem času vse glasnejša razmišljanja o nekakšni tretji politični poti, ki naj ne bi bila niti SDP niti HDZ. Se poigravate s kakšno mislijo, da bi se vaša stranka pridružila omenjeni Tretji poti?

Mislim, da bi bilo zelo neresno z moje strani, če bi zdaj, ko stranka pravzaprav uradno še sploh ne obstaja, to stranko uvrščala na takšno ali drugačno stran oziroma jo umeščala kamorkoli. Ne verjamem v uspeh čez noč, ampak verjamem v delo in poštenje.

Moram se vrniti na okoljske težave. Znanec mi pravi, da sredi Zagreba preprosto nima kam odvreči odpadke …

Res je, da bi morale politike, ne glede katere so, leve ali desne, takrat ko prevzamejo oblast, začeti uresničevati evropsko okoljsko zakonodajo ali pa bomo plačevali precejšnje kazni v blagajno v Bruselj. Pravzaprav zdaj več ni vprašanje, ali hrvaška mora spoštovati EU okoljsko zakonodajo ali ne. Preprosto jo mora! Vprašanje pa je, kako se bo politika tega lotila. Ali zgolj kot suhoparno varovanje okolja ali pa tako, da bo vse te nakopičene okoljske težave znala izkoristiti tudi za nov zagon gospodarstva.

Drži, da na Hrvaškem za zdaj ne deluje niti en center za gospodarjenje z odpadki?

Drži!

Ko je evropska komisija sredi oktobra lani objavila poročilo in priporočila o prilagajanju ter implementaciji evropskega pravnega reda, je bila ena od nerešenih točk tudi upravljanje nizko in srednje radioaktivnih odpadkov ter jedrskega goriva. Hrvaška za zdaj skladišči radioaktivne odpadke skoraj sredi glavnega mesta, in sicer na območju inštituta Ruđera Boškovića, kar razumljivo močno jezi okoliške prebivalce.

Res je. Na žalost je res. To je bilo sicer načrtovano kot začasno skladišče za radioaktivne odpadke iz procesa inštituta Ruđer Bošković, vendar pa se v zadnjih letih ni naredilo nič, da bi se zadeve uredile, še več, zdaj se na odlagališče poleg instituta skladiščijo tudi iz drugih delov Hrvaške. Naj povem, da je bila že takoj po oblikovanju Kukuriku koalicije sestavljena komisija, v katerih sedijo predstavniki več ministrstev in bi morali sprejeti odločitev, kako in kaj. Narejenega še ni nič.

Je bila tudi to ena od točk, zaradi katerih ste se razšli s premierom Milanovićem?

Tudi, vendar je bilo točk nesoglasja več. Edina svetla točka je bilo sprejetje krovnega zakona o varovanju okolja. Naj ob tem povem, da se zdajšnja okoljska politika Kukuriku koalicije niti najmanj ne razlikuje od politike, ki jo je vodila HDZ …

Menite, da »utegnete« ukrasti kakšen glas vaši nekdanji stranki, stranki SDP?

Ma, ne maram, če nekdo takoj nekoga uvršča sem ali tja. Državljani so pač povsem samostojni in dovolj odgovorni, da glasujejo po svoji vesti …

Kdaj boste stranko prvič postavili na ogled?

To bo zagotovo ustanovni kongres, ki najbrž še ne bo septembra. Pozneje pa volitve za evropski parlament, ki bodo spomladi 2014. To bo pravzaprav eden prvih preizkusov in spoznanje o tem, kakšen je utrip med državljani glede naše stranke.