Nekdanjega libijskega premiera bodo izročili domovini

Človekoljubne organizacije tunizijsko sodišče opozarjajo, da Bagdadiju Mahmudiju v Libiji ne bodo pravično sodili.

Objavljeno
08. november 2011 17.20
Posodobljeno
08. november 2011 17.27
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tunis - Tunizijsko prizivno sodišče je danes ugodilo zahtevi novih libijskih oblasti in razsodilo, da bodo nekdanjega libijskega premiera Bagdadija Mahmudija izročili domovini. Sodišče je odločitev sprejelo kljub opozorilom številnih človekoljubnih organizacij, tudi Amnesty International (AI), da bodo nekdanjemu premieru v domovini najverjetneje kršene človekove pravice.

Med zaslišanjem Mahmudija so pred sodiščem v tunizijski prestolnici potekali protesti Libijcev, ki so zahtevali izročitev »tretjega libijskega tirana«, ki je skupaj s pokojnim Moamerjem Gadafijem in njegovim sinom Seifom al Islamom vladal državi.

Protestniki so na enem od transparentov zapisali, da imajo Libijci pravico pred sodišče postaviti tiste, ki so ropali svoje ljudstvo, a številni dvomijo, da bo Mahmudi deležen pravičnega sojenja. Mabruk Korčid, odvetnik nekdanjega premera, je prejšnji teden dejal, da se njegov klient boji za svoje življenje, saj je po smrti Gadafija edini, ki pozna državne skrivnosti. Odvetnik je še opozoril, da njegov klient ne nasprotuje pravičnemu sojenju, a je Libijo po padcu nekdanjega režima prežeta z željo po maščevanju. Izročitvi je nasprotovala tudi mednarodna organizacija AI, ki je več dni opozarjala, da bodo Mahmudija v domovini najverjetneje mučili ali ga celo izvensodno usmrtili.

Sedemdesetletnega Mahmudija so ujeli 21. septembra na meji med Alžirijo in Tunizijo. Oblasti so ga aretirale potem, ko je v državo poskusil vstopiti brez ustreznih dokumentov. Tunizijske oblasti so libijski nacionalni prehodni svet kot legitimno libijsko oblast priznale že avgusta, hkrati pa se zavezale k sodelovanju na področju varnosti, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.