Nekdanjega tunizijskega predsednika obsodili na 35 let zapora

Tunizijsko sodišče je na zaporno kazen obsodilo tudi soprogo strmoglavljenega predsednika.

Objavljeno
20. junij 2011 23.48
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si
Tunis - Tunizijskega predsednika Zina al Abidina Bena Alija in njegovo ženo je sodišče spoznalo kriva kraje, prekupčevanja z drogami in korupcije. Paru, ki je po ljudski vstaji zbežal v Saudsko Arabijo, so sodili v odsotnosti in ga obsodili na 35 let zaporne kazni. Plačati bosta morala tudi 66 milijonov evrov globe, piše BBC.

Nekdanjemu predsedniku bodo sodili še zaradi posedovanja prepovedanih drog in orožja, svojo končno odločitev pa bo sodišče izreklo 30. junija.

Ben Ali je vse obtožbe proti njemu že zanikal, danes pa je v izjavi za javnost pojasnil, da je v Saudsko Arabijo zbežal v strahu za varnost svoje družine. Povedal je, da se je sam že nameraval vrniti v domovino, a v letalu niso upoštevali njegovih navodil in so z letališča odleteli brez zloglasnega potnika. Ali bo Saudska Arabija izročila obsojenca, še ni znano.

Odvetniki dolgoletnega predsednika pa medtem zatrjujejo, da je sodni pregon proti Ben Aliju politično motiviran. Trdijo, da hoče prehodna vlada tako le preusmeriti pozornost s svojega slabega vodenja države.