Nekdanjemu grškemu ministru sodijo zaradi pranja denarja

Akisa Cohadzopulosa, ki je bil obrambni minister med letoma 1996 in 2001, so prijeli aprila lani in je od takrat v priporu.

Objavljeno
22. april 2013 16.01
GREECE-CORRUPTION-POLITICS-JUSTICE
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Atene - Na sodišču v Atenah se je danes začelo sojenje enemu najpomembnejših grških politikov in nekdanjemu obrambnemu ministru Akisu Cohadzopulosu zaradi pranja denarja. Obtožen je, da je kot minister prejel več milijonov evrov podkupnine pri nakupu orožja - podmornic v Nemčiji in protiletalskih raket v Rusiji. Grozi mu do 20 let zapora.

Socialist Cohadzopulos, ki je bil obrambni minister med letoma 1996 in 2001 v vladi premiera Kostasa Simitisa, je obtožen pranja denarja zaradi prejemanju podkupnin pri nakupu štirih podmornic nemške družbe Ferrostaal in ruskih protiletalskih raket TOR-M1. Korupcije ni obtožen, saj je ta zločin zastaral, piše Slovenska tiskovna agencija. Nekdanji minister obtožbe zanika.

Ob nekdanjemu ministru je obtoženih še 18 njegovih nekdanjih sodelavcev in svojcev. Nekateri so obtoženi za iste zločine, drugi za sodelovanje.

Cohadzopulosa so prijeli aprila lani in je od takrat v priporu. Marca letos je bil zaradi utaje davkov že obsojen na osem let zapora in 520.000 evrov kazni, ker ni prijavil lastništva luksuzne vile blizu Akropole v Atenah. Zasegli so mu tudi vilo. Njegova žena in hčerka sta prav tako v priporu.

Stranka v postopku je tudi grška vlada, ki zahteva plačilo odškodnine v višini več kot deset milijonov evrov zaradi izgube dohodka zaradi precenjene vrednosti nakupa.

Sojenje, za katerega velja velik interes medijev, naj bi trajalo najmanj mesec dni, tožilstvo pa bo zaslišalo 14 prič.

Do obtožbe Cohadzopulosa leta 2012 je prišlo, potem ko je grški parlament podprl začetek kazenskega pregona proti njemu zaradi pranja denarja na podlagi poročila, ki je bilo osnovano na odločitvi preiskovalnega sodnika v Münchnu, da je Ferrostaal za naročila v vseh državah podkupoval politike in visoke uradnike. V Grčiji naj bi tako politikom in visokim uradnikom plačal od 72 do 83 milijonov evrov podkupnin. Kot navajajo grški mediji, je to prvič, da kakemu ministru sodijo za pranje denarja, od odmevnega politično-finančnega škandala bankirja Jorgosa Koskotasa konec 80. let prejšnjega stoletja, v katerega je bilo vpletenih več članov vlade.

Eden od ustanovnih članov grške socialistične stranke Pasok in nekdanji poslanec Cohadzopulos je bil blizu nekdanjemu premieru Andreasu Papandreuju in je zasedal vrsto ministrskih položajev tako v njegovi vladi v 80. in 90. letih, kot tudi v Simitisovi vladi med letoma 1996 in 2004.