Nekdanji češki premier v zakon z žensko, ki ga je stala položaja

Petr Nečas se je poročil z nekdanjo vodjo svojega kabineta Jano Nagyovo, ki je vpletene v podkupovalni in vohunski škandal.

Objavljeno
24. september 2013 14.09
Czech Police Raids
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Praga - Nekdanji češki premier Petr Nečas se je poročil z nekdanjo vodjo svojega kabineta Jano Nagyovo. Ta je vpletena v podkupovalni in vohunski škandal, ki je Nečasa in njegovo vlado odnesel z oblasti, današnje poročanje čeških medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nagyova se je danes na sodišču, kjer se je soočila z obtožbami v povezavi s škandalom, predstavila kot Nečasova, sta poročala vodilna dnevnika Dnes in Hospodarske Noviny.

Kot na spletu še piše slednji, se je »ljubezensko razmerje Nečasa in njegove nekdanje vodje kabineta končalo srečno«. Par naj bi se po poročanju časnika poročil minulo soboto na gradu blizu Prage.

Nečas, 48-letni katolik, se je pretekli mesec ločil od soproge Radke Nečasove, s katero je bil poročen več kot 25 let. Imata dva sinova in dve hčeri.

Od položaja premiera se je moral posloviti junija, potem ko je bila Nagyova, s katero je že takrat ljubimkal, obtožena podkupovanja in zlorabe položaja.

Obtožbe vključujejo dogovarjanje s trojico poslancev o spornih kupčijah - v zameno za odpoved poslanskim sedežem jim je Nečas ponudil visoke položaje v državnih podjetjih, njihovo mesto pa so zasedli trije »ubogljivejši« strankarski kolegi. Poleg tega naj bi Nagyova od češke vojaško-obveščevalne službe zahtevala in dosegla nezakonit nadzor Nečasove soproge.

Škandal je v državi povzročil pravi politični vihar, ki je vodil v razpis predčasnih volitev, predvidenih za 25. in 26. oktober.