Nekdanji direktorji Cie pisali Obami

Sedem nekdanjih direktorjev ameriške obveščevalne agencije Cia je ameriškega predsednika Baracka Obamo pozvalo, naj ustavi novo preiskavo o zlorabah, storjenih med zasliševanjem terorističnih osumljencev.

Objavljeno
19. september 2009 13.57
Da. O./STA
Da. O./STA
Washington - Sedem nekdanjih direktorjev ameriške obveščevalne agencije Cia je v petek ameriškega predsednika Baracka Obamo pozvalo, naj ustavi novo preiskavo ministrstva za pravosodje o zlorabah, storjenih med zasliševanjem terorističnih osumljencev v času administracije predsednika Georgea Busha.

Kot so zapisali nekdanji direktorji Cie, med njimi Michael Hayden, Porter Goss in George Tenet, bi preiskava utegnila odvrniti uslužbence Cie od "agresivnega obveščevalnega dela", potrebnega v boju proti terorizmu. Poleg tega bi se utegnilo zgoditi, da bi tuje vlade oklevale glede sodelovanja z ZDA.

Na pismo se je že odzval tiskovni predstavnik ameriškega pravosodnega ministra Erica Holderja, Matthew Miller. Pojasnil je, da po mnenju Holderja preiskava ne bo vplivala na zavezanost uslužbencev Cie njihovemu delu.

Ameriški pravosodni minister se je namreč konec avgusta odločil sprožiti preiskavo zlorab terorističnih osumljencev med zasliševanjem v ujetništvu obveščevalne agencije Cia v času administracije predsednika Georgea Busha, tudi potem ko je prišlo na dan, da je Cia uporabljala nedovoljene, improvizirane in nečloveške metode pri zasliševanju ujetnikov "visoke vrednosti", to je organizatorjev terorističnih napadov.