Nekdanji etiopski diktator obsojen na dosmrtno ječo

V Etiopiji so na dosmrtno ječo obsodili nekdanjega diktatorja Mengistuja Haileja Miriama. Med njegovo vladavino je bilo ubitih okoli pol milijona ljudi.

Objavljeno
11. januar 2007 11.37
Mengistu Haile Mariam
Adis Abeba - Etiopsko sodišče je danes nekdanjega diktatorja Mengistuja Haileja Miriama obsodilo na dosmrtno ječo zaradi genocida. Mengistu je bil decembra lani v odsotnosti skupaj z 11 sodelavci spoznan za krivega genocida, umora, nezakonitega zapiranja in nezakonitega prilaščanja lastnine.

Sodni proces proti nekdanjemu diktatorju in njegovim najožjim sodelavcem se je pričel 13. decembra 1994, obtožence pa je bremenila 211 točk dolga obtožnica. Tožilstvo jih je med drugim obtoževalo genocida, zločinov proti človečnosti in sistematičnega kršenja človekovih pravic.

Mengistu je oblast v Etiopiji prevzel z vojaškim udarom leta 1974, nato pa se je lotil politične čistke vseh domnevnih protirevolucionarjev, znane pod imenom rdeči teror. Po 17 letih je njegovo vojaško vladavino strmoglavila uporniška koalicija pod vodstvom sedanjega premiera Melesa Zenawija.

Po porazu je Mengistu pobegnil v Zimbabve, kjer je predsednik te države Robert Mugabe obljubil, da ga ne bo predal Etiopiji, če se nekdanji marksistični diktator ne bo politično udejstvoval.

Skupine za zaščito človekovih pravic navajajo, da je bilo med vladavino Mengistuja ubitih kakih pol milijona ljudi.