Nekdanji finančni minister izzivalec Merklove na volitvah

Peer Steinbrück bo stranko poskušal popeljati do zmage nad krščanskimi demokrati kanclerke Angele Merkel.

Objavljeno
28. september 2012 17.43
GERMANY-VOTE-POLITICS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Berlin − Na parlamentranih volitvah v Nemčiji, ki bodo čez približno leto dni, bo opozicijske socialdemokrate vodil nekdanji finančni minister Peer Steinbrück, danes piše nemški časnik Bild, ki ga povzema Slovenska tiskovna agencija. Steinbrück bo stranko poskušal popeljati do zmage nad krščanskimi demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel, ki jim ankete zaenkrat kažejo bolje kot socialdemokratom.

Po pisanju Bilda, ki navaja vire v stranki, bo vodja socialdemokratov (SPD) Sigmar Gabriel Steinbrücka predlagal na izrednem zasedanju stranke v ponedeljek. Petinšestdesetletni Steinbrück bo tako na mestu izzivalca kanclerke Merkel nasledil Franka-Walterja Steinmeierja, ki je leta 2009 neuspešno konkuriral Merklovi, piše STA.

Zadnje javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da krščanski demokrati kanclerke Merkel vodijo po priljubljenosti pred socialdemokrati, in Merklovi napovedujejo še tretji mandat na čelu vlade najmočnejšega evropskega gospodarstva.

Merklova se je sicer nedavno zavzela za nadaljnji obstoj sedanje koalicije med CDU in liberalci (FDP). Obenem pa ni povsem izključila tudi možnosti velike koalicije, čeprav je dejala, da vsekakor ne namerava delati na tem, še piše STA.