Nekdanji francoski premier vložil tožbo proti Sarkozyju

Nekdanji francoski premier Dominique de Villepin, ki mu sodijo zaradi domnevne vpletenosti v zaroto z namenom klevetanja francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, je proti prvemu možu Francije vložil tožbo.

Objavljeno
28. september 2009 17.47
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Pariz - Nekdanji francoski premier Dominique de Villepin, ki mu sodijo zaradi domnevne vpletenosti v zaroto z namenom klevetanja francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, je proti prvemu možu Francije vložil tožbo, ker je ta njega in ostale obtožence v primeru že označil za krive, so sporočili s sodišča v Parizu.

Sarkozy je v pogovoru za francosko televizijo minulo sredo dejal, da so de Villepin in še štirje drugi obtoženci, proti katerim se je v Parizu minuli teden začel sodni proces, "krivi". De Villepin je Sarkozyja sedaj obtožil, da je s tem kršil njegovo pravico do domneve nedolžnosti.

 

De Villepinovi odvetniki so Sarkozyjevo izjavo že v četrtek označili za škandalozno in napovedali uporabo pravnih sredstev proti predsedniku.

 

Francoska zakonodaja sicer za predsednika države predvideva imuniteto in sodni postopek proti njemu bi se teoretično lahko začel šele po izteku mandata.

 

De Villepin je osumljen, da je leta 2004 pomagal objaviti lažni seznam lastnikov računov na luksemburški banki Clearstream, na katere naj bi prejeli provizijo od prodaje francoskih vojaških ladij Tajvanu leta 1991. Med lastniki računov je bil naveden tudi Sarkozy, tedaj notranji minister.