Nekdanji general postal mnjanmarski predsednik

Mjanmarski parlament je danes izvolil dosedanjega premiera vojaške hunte Teina Seina za novega predsednika države.

Objavljeno
04. februar 2011 11.29
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Yangon - Tein Sein, ki je slekel vojaško uniformo, da bi nastopil na lanskih parlamentarnih volitvah, je bil po pisanju STA izvoljen s 659 glasovi za in 408 proti. 65-letni nekdanji general je bil od oktobra 2007 premier pod režimom vojaške hunte generala Tana Šveja, nato pa se je odločil sleči vojaško uniformo, da bi se 7. novembra lani na čelu režimske Stranka za solidarnost in razvoj (USDP) potegoval na volitvah. V parlamentu stranka zaseda večino poslanskih mest, v katerem jih je sicer četrtina rezerviranih za pripadnike vojske.

Tein Seina označujejo kot zvestega generalu Than Shweju in za ne preveč ambicioznega, od katerega ni pričakovati, da bo izpeljal pomembne gospodarske in politične reforme, drži pa se ga tudi sloves manj skorumpiranega politika.

Njegova izvolitev na položaj predsednika po mnenju kritikov kaže, da vojska še naprej trdno ohranja oblast v rokah tudi po lanskih parlamentarnih volitvah, prvih v zadnjih dveh desetletjih. Vloga vodje hunte, 77-letnega generala Tana Šveja, ki je na oblasti od leta 1992, za zdaj ostaja nejasna. Pričakovati je, da bo imel še naprej vplivno vlogo v mjanmarski politiki, piše STA.

Mjanmarski parlament se je na prvi seji sestal 31. januarja, na kateri sta bila tudi izvoljena predsednika obeh domov. Šve Mann, tretji najpomembnejši general vojaške hunte, vodi spodnji doma parlamenta, zgornji dom pa dosedanji minister za kulturo Kin Aung Mjint.