Nekdanji paznik v Auschwitzu obtožen sokrivde pri umorih

Hans Lipschis, ki so aretirali maja v bližini Stuttgarta, je sodeloval pri 10.500 umorih.

Objavljeno
26. september 2013 21.36
Germany Auschwitz Crimes
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Berlin - Nemško tožilstvo je 93-letnika, ki naj bi bil nekdanji paznik v nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz, obtožilo sokrivde pri umorih taboriščnikov. S svojim delom naj bi namreč »podpiral delovanje taborišča in s tem tudi aktivnosti iztrebljanja«.

Nekdanjega paznika, ki so ga mediji identificirali kot Hansa Lipschisa, so aretirali maja v bližini Stuttgarta. Sodeloval naj bi pri 10.500 umorih.

Lipschis je bil rojen v Litvi, a so nacisti priznali, da je nemške narodnosti. V Auschwitzu naj bi delal od jeseni 1941 do njegovega zaprtja leta 1945. Leta 1956 se je preselil v ZDA, od koder pa so ga leta 1983 deportirali nazaj v Nemčijo, ker ameriškim oblastem ni razkril svojih vojnih aktivnosti. Sam trdi, da je bil v Auschwitzu kuhar in ne paznik.

Sedaj bo moralo sodišče v mestu Ellwangen, kjer ima Lipschis prebivališče, odločiti, ali bo sprejelo primer. Če ga bo, bo sodišče določilo tudi datum začetka sojenja.

V Nemčiji prelomnico v preganjanju nacističnih zločincev predstavlja leta 2011 izrečena obsodba v primeru nacističnega paznika Johna Demjanjuka. Ta je bil obsojen na pet let zapora zaradi sodelovanja pri umoru najmanj 28.060 Judov v nacističnem taborišču Sobibor v okupirani Poljski, kjer je delal nekaj mesecev leta 1943.

Nekdanji paznik pravnomočnosti sodbe ni dočakal, saj je umrl marca lani v starosti 91 let. Je pa sodba pomenila pomemben mejnik. Sodišče je namreč v tem primeru prvič razsodilo, da krivde za poboje Judov v nacističnih koncentracijskih taboriščih ne nosijo le tisti, ki so neposredno odločali.