Nekdanji srbski minister Dulić osumljen zlorabe položaja

Srbska policija je danes poskusila aretirati nekdanjega parlamentarnega poslanca Olivera Dulića.

Objavljeno
06. oktober 2012 17.10
iza Parlament Dulič
Š. P., Delo.si, STA
Š. P., Delo.si, STA
Beograd - Srbska policija je danes poskusila aretirati nekdanjega srbskega ministra za varstvo okolja in prostorsko načrtovanje in parlamentarnega poslanca Olivera Dulića, ki ga tožilstvo sumi zlorabe položaja, poročajo tuje tiskovne agencije. Dulić se je skliceval na poslansko imuniteto, pregon pa označil kot politično motiviran.

Dulića so policisti poskusili aretirati na njegovem domu v Subotici, ker pa se je skliceval na poslansko imuniteto, je srbski državni tožilec Miljko Radisavljević zatrdil, da bo srbsko tožilstvo še danes na narodno skupščino poslalo predlog za odvzem poslanske imunitete, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Dulić je nato izjavil, da je gonja proti njemu politična in da se bo policiji še danes predal sam. Vse obtožbe je Dulić zanikal in dejal, da se bo po zaščito obrnil na mednarodne institucije in tuje strokovnjake, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po navedbah srbskega tožilstva naj bi Dulić in dva njegova sodelavca leta 2009 zlorabili položaj in nezakonito, brez razpisa omogočili polaganje optičnega kabla v Srbiji slovenskemu podjetju Nuba invest. Podjetje je dogovor menda podpisalo nezakonito in tako dobilo dovoljenje za polaganje optičnega kabla v Srbiji.

Podjetje Nuba svetovanje in investiranje, ustanovitelj in lastnik podjetja Nuba invest, je medtem danes zanikalo, da je pri njegovem poslovanju v Srbiji prišlo do kakršnihkoli nepravilnosti. Trdi, da je poslovanje potekalo zakonito in da je v Srbiji plačalo preko treh milijonov evrov davkov, poroča Tanjug.

V polaganje optičnega kabla v Srbiji je Nuba invest vložil preko 40 milijonov evrov in pri tem zaposlil več kot tisoč ljudi v Srbiji, še zatrjujejo pri Nuba invest. Opozarjajo tudi, da sta podobni dovoljenji v še krajšem času kot Nuba invest dobili podjetji Telenor in SBB.

Generalna policijska uprava je sicer s primerom, na katerem srbsko tožilstvo dela že od marca, seznanjena in pri preverjanju sumov sodeluje s srbskimi varnostnimi organi. Več informacij pa v tej fazi preiskave ne morejo posredovati, zaključuje STA.