Nelson Mandela doma ali še vedno v bolnišnici?

Tuje mreže poročajo, da je Nelson Mandela že doma, urad južnoafriškega predsednika pa, da je še vedno v bolnišnici.

Objavljeno
31. avgust 2013 10.30
SAFRICA-POLITICS-HEALTH-MANDELA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Pretoria − Iz Južne Afrike prihajajo različna poročila o tem, kje se nahaja nekdanji južnoafriški predsednik in znani borec proti apartheidu Nelson Mandela. Britanska mreža BBC in ameriška mreža CNN sta namreč poročali, da je Mandela po večmesečnem zdravljenju v bolnišnici v Pretorii znova doma, urad južnoafriškega predsednika Jacoba Zume pa je te navedbe pozneje zanikal. »Madiba je še vedno v bolnišnici, kjer ostaja v kritičnem, a stabilnem stanju,« so še sporočili.

Prvega temnopoltega južnoafriškega predsednika so v bolnišnico zaradi kronične pljučnice nazadnje sprejeli 8. junija. Njegove zdravstvene težave so menda povezane z nepravilno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel v zaporu − 27 let je bil namreč zaprt zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v Južni Afriki.

Vse odkar so ga sprejeli v bolnišnico sta domača in mednarodna javnost pozorno spremljali njegovo zdravstveno stanje. Pred bolnišnico v Pretorii so noč in dan bedeli njegovi privrženci − zid pred bolnišnico so v nekaj tednih povsem prekrili z njegovimi portreti, željami po okrevanju, baloni in cvetjem −, iz mednarodne skupnosti pa so se vrstile dobre želje, ki so bile še posebej glasne ob njegovem 95. rojstnem dnevu.

Zdravniki so sicer že prejšnji teden sporočili, da je Mandela v kritičnem, a stabilnem stanju, in da kaže veliko volje do življenja.

Dolga pot do svobode

Nelson Rolihlahla Mandela se je rodil 18. julija 1918. Oče mu je dal ime Rolihlahla, kar v jeziku plemena Thembu pomeni »povzročitelj težav«, pozneje pa so mu z vstopom v šolo dali še angleško ime Nelson. Šolal se je za pravnika, kmalu po izvolitvi Nacionalne stranke leta 1948, ki je začela uresničevati velik načrt apartheida, pa ga je življenje vrglo v boj za enakopravnost med rasami.

Bil je aktiven član Afriškega narodnega kongresa (ANC). Po neuspešnem boju z oblastmi, ki so vse bolj zategovale zanko okoli opozicijskih političnih organizacij, je med skupino članov ANC vzklila ideja o oboroženem krilu organizacije. Eden od ustanoviteljev krila Umkhonto we Sizve (MK), ki v grobem prevodu pomeni Sulica naroda, je bil tudi Mandela, ki ga je sodišče leta 1964 - skupaj z drugimi člani ANC - obsodilo zaradi izdaje.

Naslednjih 27 let svojega življenja je preživel na otoku Robben, kjer so politični zaporniki bitko za enakopravnost bili tudi z upravniki zapora. Po končnem zrušenju apartheida v začetku 90. let prejšnjega stoletja, so leta 1994 v Južni Afriki izvedli prve demokratične volitve, na katerih so sodelovali tudi temnopolti državljani. Kot prvi temnopolti predsednik države je bil izvoljen Nelson Rolihlahla Mandela.

Državo je vodil le en mandat, nato pa se je počasi začel umikati iz politike. Leta 2004 je sporočil, da se popolnoma umika iz javnega življenja, a mu to v resnici v celoti ni nikoli uspelo. Zaradi svojih dejanj je namreč postal svetovna ikona boja proti apartheidu, za številne rojake pa simbol upanja na boljšo prihodnost.