Nelson Mandela iz bolnišnice v domačo oskrbo

Nekdanji južnoafriški predsednik je še vedno v kritičnem, včasih tudi nestabilnem stanju.

Objavljeno
01. september 2013 13.32
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Pretoria − Iz urada južnoafriškega predsednika Jacoba Zume so sporočili, da so nekdanjega južnoafriškega predsednika in znanega borca proti apartheidu Nelsona Mandelo iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo.

Kot so dodali, je Mandela še vedno v kritičnem, včasih tudi nestabilnem stanju, kljub temu pa so ga premestili domov v Johannesburg, kjer bo še naprej deležen intenzivne nege, poroča tiskovna agencija AP. Pojasnili so, da so njegov dom prilagodili, tako da bo tudi tam deležen najboljše nege, zanj pa bo skrbelo isto osebje kot v bolnišnici. »Če se mu bo zdravje v prihodnje poslabšalo in ga bo treba znova prepeljati v bolnišnico, bomo to storili,« so še sporočili iz urada predsednika Zume.

Da je Mandela zapustil bolnišnico so nekateri mediji sicer poročali že včeraj, a so v uradu južnoafriškega predsednika te navedbe pozneje zanikali.

Prvega temnopoltega južnoafriškega predsednika so v bolnišnico zaradi kronične pljučnice nazadnje sprejeli 8. junija. Njegove zdravstvene težave so menda povezane z nepravilno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel v zaporu − 27 let je bil namreč zaprt zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v Južni Afriki.

Vse odkar so ga sprejeli v bolnišnico sta domača in mednarodna javnost pozorno spremljali njegovo zdravstveno stanje. Pred bolnišnico v Pretorii so noč in dan bedeli njegovi privrženci − zid pred bolnišnico so v nekaj tednih povsem prekrili z njegovimi portreti, željami po okrevanju, baloni in cvetjem −, iz mednarodne skupnosti pa so se vrstile dobre želje, ki so bile še posebej glasne ob njegovem 95. rojstnem dnevu.

Dolga pot do svobode

Nelson Rolihlahla Mandela se je rodil 18. julija 1918. Oče mu je dal ime Rolihlahla, kar v jeziku plemena Thembu pomeni »povzročitelj težav«, pozneje pa so mu z vstopom v šolo dali še angleško ime Nelson. Šolal se je za pravnika, kmalu po izvolitvi Nacionalne stranke leta 1948, ki je začela uresničevati velik načrt apartheida, pa ga je življenje vrglo v boj za enakopravnost med rasami.

Bil je aktiven član Afriškega narodnega kongresa (ANC). Po neuspešnem boju z oblastmi, ki so vse bolj zategovale zanko okoli opozicijskih političnih organizacij, je med skupino članov ANC vzklila ideja o oboroženem krilu organizacije. Eden od ustanoviteljev krila Umkhonto we Sizve (MK), ki v grobem prevodu pomeni Sulica naroda, je bil tudi Mandela, ki ga je sodišče leta 1964 - skupaj z drugimi člani ANC - obsodilo zaradi izdaje.

Naslednjih 27 let svojega življenja je preživel na otoku Robben, kjer so politični zaporniki bitko za enakopravnost bili tudi z upravniki zapora. Po končnem zrušenju apartheida v začetku 90. let prejšnjega stoletja, so leta 1994 v Južni Afriki izvedli prve demokratične volitve, na katerih so sodelovali tudi temnopolti državljani. Kot prvi temnopolti predsednik države je bil izvoljen Nelson Rolihlahla Mandela.

Državo je vodil le en mandat, nato pa se je počasi začel umikati iz politike. Leta 2004 je sporočil, da se popolnoma umika iz javnega življenja, a mu to v resnici v celoti ni nikoli uspelo. Zaradi svojih dejanj je namreč postal svetovna ikona boja proti apartheidu, za številne rojake pa simbol upanja na boljšo prihodnost.