Nemci bodo morali delati dlje

Nemška črno-rdeča vlada se je razhudila nad novo generacijo zaposlenih in se odločila za utemeljitev podaljšanja starostne dobe za redno upokojitev s 65 na 67 let,

Objavljeno
10. marec 2007 07.00
Vodja SPD Matthias Platzeck, predsednica CDU Angela Merkel in predsednik CSU Edmund Stoiber po današnjem slovesnem podpisu koalicijske pogodbe.
Berlin – »Današnja generacija zaposlenih si težko predstavlja, da bi delala do 67. leta starosti. Mar naj zgolj naši otroci plačujejo za družbene spremembe?« Tako je nemška črno-rdeča vlada utemeljevala odločitev o podaljšanju starosti za redno upokojitev s 65 na 67 let, ki je bila v petek sprejeta še v bundestagu. Prebivalstvo se stara, življenjska doba se daljša, čez dve desetletji bosta na upokojenca prišla le še dva zaposlena. Zato je vlada prepričana, da ni alternative.

Od našega dopisnika

»Moramo prevzeti odgovornost za jutri in za prihodnje generacije,« je pred parlamentarci izjavil vicekancler in minister za delo Franz Müntefering. Socialdemokratski politik, ki je odločen zagovornik ukrepa, je sicer priznal, da ne more vsakdo delati do 67. leta, toda s preventivo in varstvom pri delu bi omogočili zmanjševanje obremenitev. Namen odločitve je ohraniti prispevno stopnjo za pokojninsko zavarovanje na današnji ravni (okoli dvajset odstotkov bruto plače), ne da bi se pokojnine občutne zmanjšale.
Podaljšanje ne bo začelo veljati takoj, ampak šele leta 2012. Nato bodo mejo postopoma dvigali do leta 2020 , najprej vsako leto za mesec dni, zadnjih pet let pa za dva meseca.

Prva generacija, ki bo morala delati dlje, se je rodila leta 1947. Tisti, ki so se rodili leta 1964 ali pozneje, bodo morali delati 67 let, če bodo hoteli dobivati polno pokojnino. Izjema so zaposleni s 45 let delovne dobe, ki se bodo lahko redno upokojili s 65 leti.

Več o utemeljevanju podaljšanja starostne dobe za upokojevanje prihajajočih generacij v Nemčiji v sobotnem tiskanem Delu