»Nemčija bo vodila Evropo iz krize«

»Pričakujem, da bo Nemčija prevzela odgovornost in vodilno vlogo v EU,« je prepričan dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

Objavljeno
23. september 2013 17.09
GERMANY-VOTE-SPD
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Dolgoletni bruseljski dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga Michael Stabenow je prepričan, da reševanje evra ostaja ključni projekt nemške kanclerke Angele Merkel.

Ali pričakujete kakšne večje premike v evropski politiki Nemčije?

Nekaj premikov gotovo bo. V času koalicije CDU/CSU in FDP smo videli, da so vedno, ko se je odločalo o rešilnih svežnjih za krizne države, morali najprej prepričati kritike v lastnih vrstah. Če bo oblikovana velika koalicija, bodo temelji širši in socialdemokrati bodo vključeni v sprejemanje odločitev. To pomeni, da bi se menedžment spopadanja z evrsko krizo utegnil stabilizirati. Nisem prepričan, ali bo prišlo do večjih spodbud gospodarski rasti, ki si jih želijo socialdemokrati. Vsaj pritisk v tej smeri se bo izvajal, veliko pa bo odvisno od koalicijskih pogajanj, v katerih bi SPD hotela kaj doseči.

Kaj pomeni razplet nemških volitev za volivce na jugu območja evra? Morda razočaranje, ker ne bo večjih premikov v politiki zategovanja pasu?

Razočaranje bi bilo, če bi na oblasti ostala enaka koalicija kot v zadnjih štirih letih. Njena stališča in politiko poznajo. Po drugi strani spreminjanje trde varčevalne politike sploh ne bi bilo izvedljivo. Po nedeljskih volitvah lahko vsaj upajo, da SDP pride na oblast kot manjši partner in da bo s tem varčevalni pritisk vsaj nekoliko popustil.

Mnogi analitiki so se v zadnjem obdobju pritoževali, ker da Nemčija noče prevzemati odgovornosti in voditi Evrope iz krize? Pričakujeta kak premik?

Pričakujem, da bo Nemčija po volitvah prevzela odgovornost in vodilno vlogo v EU. Ne v smislu nekakšne hegemonije, marveč tako, da se ne bo več izogibala nepriljubljenim odločitvam, denimo na področju oblikovanja bančne unije. To že prihaja na dnevni red. Če se ne bo nič zgodilo, bi položaj postal še težje obvladljiv. Politiki v Berlinu se zavedajo te odgovornosti. Pomembno je tudi, da bo po oblikovanju koalicije v Nemčiji več notranjepolitičnega miru, saj nekaj časa ne bo nobenih deželnih volitev. Tako lahko stabilna vlada izpelje manj priljubljene ukrepe.