Nemčija bo začasno zaprla sedem jedrskih elektrarn

Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bodo začasno ustavili sedem nemških jedrskih elektrarn, starejših od 30 let. Merklova je po sestanku s predsedniki vlad nemških zveznih dežel, kjer stojijo nuklearke, tudi sporočila, da je treba do 15. junija pripraviti odgovore na vsa vprašanja v zvezi z varnostjo v nuklearkah. Greenpeace je potezo označil za slepilni manever.

Objavljeno
15. marec 2011 14.47
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Berlin/Pariz/Rim - Nemčija bo v luči resnih težav v jedrskih elektrarnah na Japonskem po petkovem potresu in cunamiju za tri mesece ustavila delovanje sedmih od 17 nemških jedrskih elektrarn, zgrajenih pred letom 1980. O tem se je kanclerka danes sporazumela s predsedniki vlad petih nemških zveznih dežel, kjer stojijo jedrske elektrarne, piše slovenska tiskovna agencija STA.

Do odločitve prihaja le dan po tem, ko je Merklova sporočila, da bo Nemčija za tri mesece zamrznila odločitev o podaljšanju delovanja nemških jedrskih elektrarn. »Po moratoriju, ki se izteče 15. junija... bomo vedeli, kako naprej,« je dejala.

Merklova se je danes tudi izrekla za pospešen razvoj obnovljivih virov energije. »Želimo izkoristiti čas moratorija, da pospešimo prehod na alternativne vire energije.«

Slepilni manever

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je medtem sporočila, da gre pri današnji odločitvi nemške vlade za slepilni manever. Strokovnjak za jedrsko energijo Tobias Münchmeyer je dejal, da bi morala Merklova jedrske elektrarne povsem ustaviti, da bi si ponovno pridobila zaupanje.

Francija in Italija brez sprememb jedrske politike

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je zavrnil zahteve po spremembi francoske jedrske politike. Izstop (iz jedrske energije) ne pride v poštev, je po pisanju STA izjavil Sarkozy. Francoske jedrske elektrarne so po predsednikovih besedah desetkrat varnejše od ostalih, saj imajo dvojni zaščitni ovoj. Kot predsedujoči skupine G20 bo predlagal konferenco, na kateri bi govorili o energiji in jedrski varnosti.

Tudi italijanska vlada ne namerava spreminjati svojih načrtov o izgradnji 13 jedrskih elektrarn do leta 2030, je sporočila ministrica za okolje Stefania Prestigiacomo. Napoved je že močno razburila opozicijo in nasprotnike jedrskih elektrarn, ki so pozvali k zavrnitvi načrtov na referendumu.