Nemčija je Liberiji odpisala dolg

Nemčija je v sredo ob koncu dvodnevne konference donatork v Washingtonu napovedala, da bo Liberiji odpisala vseh 230 milijonov dolarjev, ki jih ta država dolguje Berlinu.

Objavljeno
15. februar 2007 10.40
Liberijska predsednica Ellen Johnson.Sirleaf na forumu Svetovne banke v Washingtonu
Washington - Nemčija je v sredo ob koncu dvodnevne konference donatork v Washingtonu napovedala, da bo Liberiji odpisala vseh 230 milijonov dolarjev, ki jih ta država dolguje Berlinu.

Napoved Nemčije je prišla dan po tem, ko so ZDA napovedale, da bodo Liberiji odpisale celoten 391 milijonov dolarjev vreden dolg. Ameriški predsednik George Bush se je medtem v sredo v Beli hiši že drugič v letu dni sestal z liberijsko predsednico Ellen Johnson-Sirleaf.

Bush je na srečanju z Johnson-Sirleafovo ostale države upnice pozval, naj sledijo zgledu ZDA in Nemčije. "Pozivam tudi druge države, do katerih ima ta pomembna država dolg, da sledijo našemu zgledu in dajo Liberiji možnost, da uspe," je dejal ameriški predsednik. Svojo gostjo je Bush označil kot "prijateljico".

"Če se znebimo 3,7-milijardnega zunanjega dolga, lahko začnemo izkoriščati naše vire, lahko razširimo napredek, ki smo ga dosegli, lahko pospešimo uresničevanje vseh naših programov," je ob tem poudarila liberijska predsednica. Novinarjem je kasneje povedala, da je bil Bush izredno "topel in pripravljen pomagati".

Liberija skupno dolguje 3,7 milijarde dolarjev, od tega približno 1,5 milijarde Mednarodnemu denarnemu skladu in Svetovni banki, kar je predvsem krivda nekdanjih avtoritarnih vladarjev, kot sta bila Samuel Doe in Charles Taylor. Liberija je bila v zadnjih 20 letih skoraj nenehno v državljanski vojni, ki je zahtevala okoli 250.000 smrtnih žrtev.