Nemčija letos v Turčijo prodala rekordno veliko orožja

Podatki za letos kažejo, da je nemška vlada do oktobra letos odobrila za več kot dvakrat toliko novih orožarskih poslov s Turčijo kot v celotnem lanskem letu.

Objavljeno
17. oktober 2019 11.25
Posodobljeno
17. oktober 2019 11.44
Izvoz orožja v Turčijo, je zaradi turškega vojaškega napada na sever Sirije v Nemčiji poskrbel za nemalo razburjenja. FOTO: Murad Sezer/Reuters
Nemška orožarska industrija je letos, še pred iztekom leta, v Turčiji s prodajo orožja že dosegla nov rekord – več kot 250 milijonov evrov. Primerljivo vsoto orožja je Nemčija v Turčijo nazadnje izvozila leta 2005. Do konca leta se bo številka še povzpela.

Izvoz orožja v Turčijo je zaradi turškega vojaškega napada na sever Sirije v Nemčiji poskrbel za nemalo razburjenja, nemška vlada pa je izvoz pred kratkim tudi omejila, a očitno s figo v žepu. Podobno kot lani bo Turčija tudi letos največja uvoznica nemškega orožja. Lani je celoten izvoz orožja iz Nemčije znašal 770 milijonov evrov, od tega ga je kar eno tretjino končalo v Turčiji. Kot so na vprašanje poslancev Levice odgovorili na ministrstvu za gospodarstvo, naj bi letos v Turčijo izvozili zgolj orožje za mornarico. Šlo naj bi večinoma za sestavne dele za šest podmornic, za kar so pogodbo sklenili že v letu 2009.

Nemška vlada je sicer pred kratkim zaradi turške invazije v severni Siriji ustavila izvoz orožja v Turčijo, ki bi ga lahko turška vojska uporabila v invaziji. Prepoved bo trajala vse do zaključka invazije, so napovedali. A ker se to nanaša le na nova dovoljenja za izvoz, to ne bo vplivalo na že sklenjene posle. Poznavalci zato že opozarjajo, da nemška vlada izvoz omejuje s figo v žepu in da omejitev ne bo imela bistvenega vpliva na izvoz.

Podatki za letos namreč kažejo, da je nemška vlada do oktobra letos odobrila za več kot dvakrat toliko novih orožarskih poslov s Turčijo kot v celotnem lanskem letu, in sicer za skupaj 28,5 milijona evrov. Do konca leta je zato kljub delni omejitvi pričakovati nov rekorden izvoz orožja v Turčijo. Turčija sicer največ orožja uvaža iz ZDA, Južne Koreje, Italije in Španije. Poleg Nemčije so podobne omejitve izvoza sprejele še nekatere evropske države.