Nemčija nič več kadilski raj

Ministri za zdravstvo nemških zveznih dežel so se načelno sporazumeli o uvedbi prepovedi kajenja v barih, restavracijah, gostilnah in kavarnah.

Objavljeno
24. februar 2007 19.30
Kajenje prepovedano!
Berlin - Ministri za zdravstvo nemških zveznih dežel so se v petek načelno sporazumeli o uvedbi prepovedi kajenja v barih, restavracijah, gostilnah in kavarnah. Končno odločitev naj bi sprejeli prihodnji mesec. Pri dogovoru gre za kompromisno rešitev, saj bodo še vedno dovoljeni ločeni kadilski prostori, v dveh zveznih deželah, ki imata največ prebivalcev, pa bodo imeli gostinci možnost svoje lokale razglasiti za izključno kadilske. Takšna rešitev je že vzbudila številne kritike. Gostinci v zveznih deželah Spodnja Saška in Severno Porenje - Vestfalija pa se bodo lahko odločili, da svoje lokale namenijo samo kadilcem.

Odločitev v rokah gostincev?

Takšno izjemo, ki jo predvideva petkov dogovor, je med drugimi že kritizirala tudi zvezna ministrica za zdravstvo Ulla Scmidt iz vrst socialnih demokratov (SPD). Takšna rešitev po njenem mnenju ni dobra, saj odločitev o zaščiti zdravja nekadilcev prepušča gostincem. Vodilni predstavniki obeh zveznih dežel, ki prihajajo iz vrst krščanskih demokratov, pa so že stopili v bran sprejeti odločitvi in zagovarjali možnost izbire.

Prepoved brez izjem

Evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu je v pogovoru za tednik Bild am Sonntag Nemčijo pozval, da se na dolgi rok odloči za popolno prepoved kajenja na javnih mestih. Po njegovem mnenju je edina rešitev popolna prepoved kajenja brez izjem. To je tudi cilj, za uresničitev katerega si bo Evropska komisija prizadevala v vseh članicah Evropske unije.

Sporazum je v izjavi za nedeljsko izdajo časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung pozdravila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Dejala je, da je vsebina dogovora presegla njena pričakovanja in da gre za velik korak naprej.

Nemčija - zadnji kadilski raj v EU

Nemčija je nemalokrat označena za zadnji kadilski raj v EU. Nemške zvezne oblasti so namreč decembra lani sprejele zgolj popolno prepoved oglaševanja tobačnih izdelkov. Predlagale so še delno prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih, ki bi obsegala tudi restavracije, a jih je pri njihovih prizadevanjih oviralo prav dejstvo, da je področje v pristojnosti zveznih dežel.