Nemčija podpisala Lizbonsko pogodbo

Nemški predsednik Horst Köhler je podpisal zakon o ratifikaciji Lizbonske pogodbe. Na nemškem ustavnem sodišču je bila sicer vložena pritožba v zvezi s zakonom, vendar postopka ratifikacije ni mogoče več zaustaviti.

 

Objavljeno
23. september 2009 13.47
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Berlin - Nemški predsednik Horst Köhler je danes podpisal zakon o ratifikaciji Lizbonske pogodbe. Oba domova nemškega parlamenta sta novo evropsko pogodbo potrdila že lani, vendar se postopek ratifikacije ni mogel zaključiti zaradi pritožbe na ustavno sodišče.

Sodišče je ugotavljalo skladnost Lizbonske pogodbe z nemško zakonodajo, v razsodbi, objavljeni poleti, pa je zahtevalo sprejetje zakona, ki bo nemškemu parlamentu dal večjo posvetovalno vlogo na področju evropskih zadev.

 

Parlament je zakon sprejel ta mesec, s tem pa je bila odprta pot, da predsednik podpiše zakon o ratifikaciji Lizbonske pogodbe.

 

Zakon o ratifikaciji mora biti zdaj objavljen v uradnem listu, v petek pa bo Köhler podpisal še ratifikacijsko listino, s čimer bo postopek potrjevanja pogodbe v Nemčiji zaključen.

 

Na nemškem ustavnem sodišču je bila sicer vložena pritožba v zvezi s zakonom, ki nemškemu parlamentu daje večjo vlogo glede evropskih zadev, vendar ta,  postopka ratifikacije ne more več zaustaviti.

 

Lizbonske pogodbe doslej niso ratificirale še Irska, kjer bo 2. oktobra ponovni referendum o dokumentu, ter Poljska in Češka. V slednjih sta pogodbo že potrdila parlamenta, čakajo pa še na podpisa predsednikov. Cilj je, da bi nova evropska pogodba v veljavo stopila s prihodnjim letom