Nemčija: proti popolnemu bančnemu nadzoru ECB

V bundestagu­ se vladni krščanski demokrati­ in liberalci ne strinjajo s tem, da bi ECB banke v težavah rešila­ starih dolgov.

Objavljeno
28. september 2012 22.47
GERMANY-EUROZONE-BANK-ECONOMY-FOREX-RATE
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Nemška Bundesbank­ se še naprej upira Evropski centralni banki, ki si želi čim prej uvesti nadzor nad evropskimi bankami. V bundestagu­ se vladni krščanski demokrati­ in liberalci ne strinjajo s tem, da bi ECB banke v težavah rešila­ starih dolgov.

Nemški krščanski demokrati in liberalci, ki sestavljajo vlado kanclerke Angele Merkel, bi novemu bančnemu nadzornemu telesu v okviru ECB prepustili samo ­finančne ustanove s »kristalno čistimi« bilancami. Tiste, ki lahko predstavljajo sistemsko tveganje, bi po prepričanju nemških vladajočih strank najprej izpostavili stresnemu­ testu. Če ga ne bi opravile, bi jih morali sanirati na nacionalni ravni. Takšno stališče za nemško vlado sicer ni obvezujoče, vendar si je težko predstavljati, da bo vlada v Berlinu kar tako obšla sklepe svojih strank.

Države, kot je Španija, ki upajo, da bodo njihove s slabimi dolgovi obremenjene banke reševali na evropski ravni, se bodo morale, če Nemčija ne bo spremenila mnenja, posloviti od tega upanja. Evropski mehanizem stabilnosti ESM se namreč ne more ukvarjati z bankami, ki niso pod evropskim nadzorom. Španija in druge evrske države v težavah se seveda lahko obrnejo na ESM, a je to povezano z evropskim in mednarodnim nadzorom nad državnim proračunom in reformami, kar vsaj Madridu doslej ni dišalo.

Nadzor nad sistemsko pomembnimi bankami

Nemški vladni stranki soglašata tudi s prepričanjem finančnega ministra Wolfganga Schäubleja, da bi moralo novo telo ECB nadzorovati le sistemsko pomembne banke in ne vseh šest tisoč evrskih finančnih ustanov, kot bi postopno rada evropska komisija. Sistemsko tveganje bi lahko preverjali tudi pri drugih in da bi to delovalo, v Berlinu znotraj evropske centralne banke zahtevajo strogo ločitev med svetom ECB in telesom, ki bo nadzorovalo banke. Nemci opozarjajo, da so se odpovedali nadzoru Bundesbank nad bankami, ker niso mogli izključiti konflikta interesov. Nadzor ostaja pri finančnem regulatorju Bafinu. Nekateri konservativni in liberalni strokovnjaki menijo, da bi bil nadzor ECB nad vsemi evrskimi bankami v nasprotju z nemško ustavo.

»Dejstvo, da naj bi bila v prihodnosti denarna politika in nadzor nad bankami pod eno streho, lahko nasprotuje ciljem cenovne stabilnosti in neodvisnosti centralne banke,« verjame tudi predsednik Bundesbank Jens Weidmann, ki je zaradi nove politike ECB menda nameraval odstopiti, a ga je, kot je slišati, kanclerka Merklova prepričala, naj ostane. Nemške strahove, da bo »južnoevropska« politika ECB preglasila njihovo tradicijo, še razvnemajo najnovejše statistike Eurostata, po katerih inflacijo v evrskem območju zdaj ocenjujejo na 2,7-odstotno letno stopnjo.

To se do konca leta še lahko spremeni, a ker velik del inflacije dvigujejo cene energije, je v zimskem času pričakovati gibanje cen navzgor. Če v ECB, Španiji in drugje stavijo, da bo Nemčija omilila svoja stališča vsaj po prihodnjih parlamentarnih volitvah, bodo morda izgubili stave. Vse namreč kaže, da bo kanclerski kandidat opozicijske socialdemokratske stranke Peer Steinbrück, nekdanji finančni minister v vladi velike koalicije med CDU in SPD, ki jo je do volitev leta 2009 vodila Angela Merkel.