Nemčija še leta 2011 Sirijo zalagala s kemikalijami

Berlin priznava, da je Nemčija Siriji prodala 360 ton kemikalij, ki bi jih lahko uporabili za izdelavo strupenega plina.

Objavljeno
30. september 2013 20.06
CORRECTION-LEBANON-SYRIA-CONFLICT-CHEMICAL-WEAPONS-UN
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Berlin - Nemški dobavitelji so nekaj kemikalij dostavili še aprila 2011, ko se je v Siriji že začel upor proti režimu predsednika Bašarja al Asada.

Kemikalije, označene za dvojno uporabo, ker se jih lahko uporablja tako v civilne kot v vojaške namene, so Nemci dobavljali od leta 1998. Količina, ki jo je danes razkrilo nemško gospodarsko ministrstvo, je trikrat večja, kot je bilo znano doslej.

Vlada je namreč v začetku meseca zatrdila, da so nemška podjetja izvozila 134 ton kemikalij, in sicer med letoma 2002 in 2006.

Kemikalije naj bi bile namenjene uporabi v industriji nakita, za fluoriranje vode in proizvodnjo zobnih past, je sporočilo nemško ministrstvo.

Inšpektorji Združenih narodov so potrdili uporabo kemičnega orožja v Siriji in ugotovili, da so rakete, uporabljene v napadu 21. avgusta na obrobju Damaska, vsebovale živčni plin sarin. ZDA trdijo, da je bilo v napadu ubitih več kot 1400 ljudi.