Nemčija: zeleni odmevi seksualne revolucije

Pedofilske obtožbe na račun nemških Zelenih so dosegle tudi prvaka stranke Jürgena Trittina.

Objavljeno
17. september 2013 19.04
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Nemški dediči filozofije šestdesetih let minulega stoletja bodo v zgodovino zapisani kot tisti, ki so se pogumno soočili z nacizmom svojih staršev in starih staršev. Pri stranki Zelenih, ki tudi izhaja iz tega gibanja, pa so manj zgovorni, ko jih izprašujejo o preteklem zavzemanju za spolne odnose med odraslimi in otroki.

Protislovja zaradi nekdanjega zavzemanja nekaterih zelenih politikov za spolnost otrok niso nova, nemško-francoskega zelenega voditelja Daniela Cohn-Bendita je novinarka Bettina Röhl, hči teroristke Ulrike Meinhof, obtoževala že leta 2001. »Rdeči Dany« je tedaj zatrdil, da je v sklopu tedanje seksualne revolucije samo v prvi osebi pisal o namišljenih dogodkih, opisovanje otroškega odpiranja njegovega hlačnega razporka iz njegovih vzgojiteljskih časov naj bi bilo le slaba literatura. Tik pred nemškimi parlamentarnimi volitvami pa je zdaj zaradi političnega programa, s katerim se med drugim zavzema za nenasilne spolne odnose med otroki in odraslimi, na zatožni klopi javnosti tudi sedanji prvak nemških Zelenih Jürgen Trittin.

Zeleni sicer želijo razkriti temačno preteklost nekaterih svojih politikov, drugače za sodelovanje ne bi zaprosili zgodovinarjev, a so poročilo o morebitnem preveč lahkotnem odnosu do pedofilije načrtovali za čas po volitvah. Profesor na univerzi v Göttingenu Franz Walter, ki se je lotil raziskovanja, pa ni hotel čakati tako dolgo. V ponedeljek je v časopisu Tageszeitung sporočil, da je zeleni prvak Jürgen Trittin leta 1981 podpisal program zelene alternativne liste, v katerega so zapisali tudi nasprotovanje kazenskemu obravnavanju spolnih odnosov med otroki in odraslimi, če ti potekajo brez prisile.

Trittinu še nihče ne očita, da je sam spolno zlorabljal otroke, je pa že slišati obtožbe na račun nekaterih drugih voditeljev iz zgodnjega obdobja stranke. Časopis Welt je tako objavil pogovor z 48-letnim lektorjem, ki je z materjo in drugimi otroki v osemdesetih letih živel v komuni v spodnjem Porenju, katere prvak je bil eden vidnih voditeljev stranke Zelenih. Ti ljudje se niso le glasno zavzemali za pravico do spolnosti med otroki in odraslimi, kar so govorili, so tudi živeli, je povedal intervjuvanec, in to so morali po njegovem prepričanju vedeti vsi, ki so sodelovali z njimi. Neimenovanemu obtoževalcu ni žal le za otroke, ki so morali trpeti spolne zlorabe, ampak tudi za mlade, ki so mislili, da je takšna spolnost normalna, in so jo živeli tudi sami. Spomni se, kako je pri sedemnajstih letih sošolce prepričeval, da so pedofili čisto prijetni ljudje.

Če so mnogi v tistih časih res verjeli v pravico otrok in odraslih do spontane spolnosti, pa je danes takšno prepričanje vse bolj sporno. »Kot mati dveh sinov ob poročilih o spolnih zlorabah otrok in mladih ne bi smeli molčati,« politični nasprotniki pozivajo Katrin Göring-Eckardt, ki stranko Zelenih vodi skupaj z Jürgenom Trittinom. Ta sicer priznava napako, a le toliko, kolikor se tako kot tudi drugi v osemdesetih letih ni dovolj uprl organiziranemu pritisku zagovornikov spolnih odnosov z otroki, za sam program sicer ve, da ga je podpisal, a se ne spomni več, kaj je pisalo v njem. Pri tem ga podpira tudi vodstvo socialdemokratske stranke, ki si z Zelenimi želi sestaviti prihodnjo nemško vlado. »Zelo spoštujem, kako Zeleni obravnavajo svojo preteklost,« je povedal prvak SPD Sigmar Gabriel. »Nič ne olepšujejo, vse je na mizi.«

Politični nasprotniki nasprotno verjamejo, da so Zeleni pri lastnih grehih krivi enake dvojne morale, kot jo tako pogosto očitajo drugim. Videti je, da se s tem strinjajo tudi številni volivci, na zadnjih raziskavah javnega mnenja stranka izgublja glasove, borih devetih odstotkov, ki ji jih zdaj daje agencija Forsa, ni poznala že štiri leta. Podpora Zelenim je začela padati še pred zadnjim izbruhom pedofilske afere, kar so poznavalci pripisovali njihovemu zavzemanju za višje davke, vprašanje zavzemanja za spolne odnose med otroki in odraslimi pa grozi s še bolj strmim padcem.

Le kaj se bo še zgodilo tik pred nemškimi parlamentarnimi volitvami, ki so bile dolgo tako dolgočasne? Prejšnji petek je z iztegnjenim sredincem razburil socialdemokratski prvak Peer Steinbrück, zdaj se Jürgen Trittin zagovarja zaradi nekdanje pedofilije v svoji stranki. Le nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami je v Nemčiji vse bolj vroče.