Nemčija želi vedeti več o petkovem napadu

Nemška kanclerka Angela Merkel je naročila preiskavo petkovega zračnega napada, ki se je zgodil na severu Afganistana, izvedle pa so ga Natove vojaške sile.

Objavljeno
07. september 2009 14.14
L.Š.
L.Š.
Berlin - Nemška kanclerka Angela Merkel je naročila preiskavo petkovega zračnega napada, ki se je zgodil na severu Afganistana, izvedle pa so ga Natove vojaške sille. Po poročanju nekaterih medijev naj bi bili med žrtvami napada, ki ga je ukazala Nemčija, tudi civilisti. Napad, ki se je zgodil v provinci Kunduz, je zaostril odnose med nemškimi in ameriškimi poveljniki.

Ob nedeljskem srečanju z angleškim premierom Gordonom Brownom je Merklova izrazila željo po srečanju vrha Nata na temo Afganistana, in sicer še v tem letu. Na srečanju naj bi se osredotočili na to, da bi Afganistan prepričali, da bi prevzel več odgovornosti.

Petkovi napadi so bili ukazani potem, ko so talibski uporniki zavzeli dve cisterni z gorivom. Eksplozijo je povzročil zračni napad Natovih vojaških sil, ki so streljale na cisterni. Nemški obrambni minister Franz Josef Jung je povedal, da je jasno, da so bili njihovi vojaki v nevarnosti. Nato pa je potrdil, da preiskava o napadu še poteka.