Nemčija zopet na čelu povezave

Nemčija je od Finske prevzela polletno predsedovanje Evropski uniji. Na čelu povezave je že osmič, njena ključna prednostna naloga med tokratnim predsedovanjem pa bo oživitev projekta ustavne pogodbe.

Objavljeno
02. januar 2007 07.00
emški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier
Bruselj/Berlin - Nemčija je od Finske prevzela polletno predsedovanje Evropski uniji. Na čelu povezave je že osmič, njena ključna prednostna naloga med tokratnim predsedovanjem pa bo oživitev projekta ustavne pogodbe in krepitev zaupanja v EU.

Simbolni zagon EU naj bi med nemškim predsedovanjem povezavi dalo praznovanje 50. obletnice podpisa Rimske pogodbe, ko naj bi sedemindvajseterica s t. i. berlinsko deklaracijo vnovič potrdila predanost evropskemu projektu.

Velika pričakovanja, a brez čudežev

Nemčija, ki je z januarjem polletno predsedovanje uniji prevzela iz finskih rok, je uniji nazadnje predsedovala v prvi polovici leta 1999. Nemce čaka težka naloga, saj so pričakovanja po finskem predsedovanju, ki ga politični analitiki ocenjujejo kot dolgočasnega in mlačnega, velika.

Medtem ko se Finci tik pred iztekom leta branijo pred očitki, da je bilo njihovo predsedovanje dolgočasno in neučinkovito, pa se Nemci poskušajo obvarovati pred prevelikimi pričakovanji. Vodja nemške diplomacije Frank-Walter Steinmeier je tako pred kratkim ob predstavitvi načrta predsedovanja Nemčije v Bruslju poudaril, da "v šestih mesecih ne bo mogoče ustvariti čudežev".

Misija za rešitev ustavne pogodbe

Ključna naloga nemškega in tudi naslednjih predsedstev je po besedah nemškega zunanjega ministra vrnitev zaupanja v unijo in ta proces je tesno povezan z oživitvijo ustavne pogodbe, ki je v slepi ulici vse od zavrnitve na lanskih referendumih v dveh ustanovnih članicah unije, Franciji in na Nizozemskem.