Nemcov se ne bo potegoval za predsednika Rusije

Vodja Zveze desnih sil Boris Nemcov je sporočil, da se umika iz predvolilne kampanje za predsedniške volitve prihodnje leto v Rusiji. Po njegovem namreč kandidati nimajo enakih možnosti.

Objavljeno
26. december 2007 14.40
Boris Nemcov
Moskva - Vodja Zveze desnih sil (SPS) Boris Nemcov je danes sporočil, da se umika iz predvolilne kampanje za predsedniške volitve, ki bodo 2. marca prihodnje leto. Nemcov, ki je bil namestnik premiera v času predsednika Borisa Jelcina v 90. letih minulega stoletja, je med razlogi za takšno odločitev, ki jo je objavil na svoji spletni strani, navedel propagando ter varnostne in birokratske pritiske.

Kot je zapisal, je jasno, da bodo predsedniške volitve, tako kot parlamentarne, prava farsa, saj kandidati nimajo enakih možnosti.

Po besedah Nemcova sta vodja komunistov Genadij Zjuganov in nekdanji premier Mihail Kasjanov še edina prava opozicijska kandidata, ob tem pa ju je pozval, naj se tudi sama umakneta iz predsedniške tekme, če Kremelj ne bo izpolnil določenih zahtev. Menil je še, da pa sta preostala kandidata, skrajni nacionalist Vladimir Žirinovski in vodja Demokratske stranke Andrej Bogdanov, "pod nadzorom Kremlja".

Nemcov je tudi menil, da bi Kasjanov in Zjuganov morala pozvati Dmitrija Medvedjeva, ki se bo na predsedniških volitvah za prvega moža Kremlja potegoval kot kandidat vladajoče Enote Rusije in s podporo sedanjega predsednika Vladimirja Putina, k udeležbi na televizijskem soočenju.

Po umiku Nemcova so v predsedniški tekmi ostali še Medvedjev, Bogdanov, Kasjanov, Žirinovski in Zjuganov. Dokončni seznam kandidatov pa bo znan 27. januarja 2008.