Nemiri izbruhnili tudi v južnoafriškem rudniku zlata

Policija se je na rudarje v rudniku zlata Aurora spravila z gumijastimi naboji, pri čemer so bili ranjeni štirje.

Objavljeno
03. september 2012 08.40
Posodobljeno
03. september 2012 11.00
SAFRICA-POLITICS-LABOUR-STRIKE-MARIKANA-FUNERAL
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Pretoria − Dobra dva tedna po izbruhu nemirov v južnoafriškem rudnika platine v Marikani mediji danes poročajo o novih nemirih, tokrat iz rudnika zlata Aurora, ki je v lasti nečaka južnoafriškega predsednika Jacoba Zume. Po pisanu Guardiana se je policija nad rudarje spravila z gumijastimi naboji, pri čemer so bili ranjeni štirje.

Današnji nemir prihaja po tem, ko je rudnik Aurora prejšnji teden obiskal Julius Malema, nekdanji predsednik mladinske sekcije vladajoče južnoafriške stranke Afriški narodni kongres (ANC). Ta je rudarje pozval, naj onemogočijo normalen potek dela v rudniku, dokler njihove zahteve po višjih plačah ne bodo uslišane.

Južnoafriški analitik Daniel Silke, ki je na univerzi v Cape Townu magistriral iz mednarodne politike, je že pred časom v pogovoru za Delo opozoril, da lahko nemiri, kot so bili ti v Marikani, kmalu zajamejo celotno rudarsko dejavnost v Južni Afriki. Razmere v rudnikih so namreč izredno slabe; v okolici delovišč veliko krat ni ne cest ne šol, ponekod so zaposleni brez pitne vode in urejenih sanitarij, širijo se bolezni.

Petdeset rudarjev iz Marikane izpustili

Na prostosti je doslej 50 od 270 rudarjev. Južnoafriška sodišča so morala z današnjim dnem namreč začeti izpuščati 270 rudarjev, proti katerim so pred kratkim umaknili obtožnico zaradi smrti 34 kolegov, ki jih je policija ubila med nedavnimi nemiri v rudniku platine v Marikani. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, morajo 140 rudarjev izpustiti še danes, preostale pa do četrtka.

Četrtkova odločitev, da bodo za smrt rudarjev med stavko v rudniku Lonmin, ki so jih ubili policisti, obtožili rudarje, je sprožila val ogorčenja. Vršilka dolžnosti vodje tožilstva Nomgcobo Jiba se je zato odločila, da bo obtožbe znova preverila in napovedala več preiskav. »Protestnike bodo izpustili pogojno, njihove primere pa odložili do zaključka preiskave,« je po pisanju AFP poudarila Jiba.

Kot smo na Delu že poročali, so rudarji iz Marikane, rudnika, ki je kakih sto kilometrov oddaljen od Johannesburga, stavko z zahtevo po zvišanju plač in izboljšanju delovnih pogojev začeli 10. avgusta. Razmere so se zaostrile, ko je policija 16. avgusta streljala na stavkajoče, opremljene s palicami in mačetami, in jih pri tem več kot 30 ubila. Še istega dne so pridržali rudarje in jih vse od tedaj zadrževali v priporu. Umorov sodelavcev so jih obtožili v skladu s tako imenovanim členom o »skupni odgovornosti«, ki izhaja še iz časa apartheida in po katerem so rudarji odgovorni za rezultat nezakonite stavke, v kateri so sodelovali.