Južna Afrika: policija nad protestnike pred rudnikom v Rustenburgu

Dan po tem, ko so delavci v Marikani z delodajalcem dosegli dogovor o končanju stavke, so se nemiri preselili v Rustenburg.

Objavljeno
19. september 2012 13.46
Posodobljeno
19. september 2012 15.10
SAFRICA-MINES
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Capa Town - Dan po tem, ko sta britansko podjetje Lonmin in rudarji iz rudnika platine v Marikani dosegla dogovor o končanju večtedenske stavke in dvigu plač za 22 odstotkov, o nemirih poročajo iz rudnika v Rustenburgu. Policija je po pisanju BBC z gumijastimi naboji streljala na protestnike, ki so se zbrali pred rudnikom.

Tiskovna predstavnica podjetja Amplats, ki upravlja rudnik v Rustenburgu, Mpumi Sithole je dejala, da je policija razgnala skupino protestnikov, ne vejo pa, ali je šlo za njihove zaposlene. S policije so sporočili, da »nezakonita zborovanja« niso dovoljena.

Britansko-ameriško podjetje Amplats je po tednu dni zaprtja rudnika zaradi protestov delavcev naznanilo, da rudnik platine v Rustenburgu, ki je kakih 80 kilometrov oddaljen od Johannesburga, znova obratuje.

V ponedeljek je južnoafriški predsednik Jacob Zuma opozoril, da so zaradi zaustavitve prozvodnje v večjužnoafriških rudnikih ob najmanj 548 milijonov ameriških dolarjev.

Po 10. avgustu, ko so stavko z zahtevo po zvišanju plače in izboljšanju delovnih pogojev začeli rudarji v Marikani, so se podobni pozivi razširili tudi v druge rudnike platine in zlata v Južni Afriki. Na takšen scenarij so že avgusta opozarjali analitiki, med njimi tudi južnoafriški politolog Daniel Silke, ki je kot vzrok za naraščanje nezadovoljstva med rudarji navedel nizko plačilo, slabe delovne pogoje in grozljive bivanjske razmere. Po pisanju BBC analitiki tokrat opozarjajo, da bodo delavci v preostalih rudnikih po državi zdaj začeli žugati svojim upravam z dogovorom, ki sta ga dosegli strani v Marikani.