Nemška sodnica: Koran dovoljuje telesno kaznovanje žene

Nemška javnost se je z ogorčenjem odzvala na odločitev sodnice za družinske zadeve, ki je razsodila, da nasilje moža nad ženo v muslimanski družini ni razlog za pospešen postopek ločitve.

Objavljeno
22. marec 2007 18.37
Angela Merkel
Berlin - Nemška javnost se je danes z ogorčenjem odzvala na odločitev sodnice Christe Datz-Winter s sodišča za družinske zadeve v Frankfurtu, ki je v nekem postopku odločila, da nasilje moža nad ženo v muslimanski družini ni razlog za pospešen postopek ločitve, saj Koran možu dovoljuje telesno kaznovanje žene.

Na sodbo se je takoj odvzala stranka nemške kanclerke Angele Merkel (CDU) in zatrdila, da tradicionalno islamsko pravo v Nemčiji nima mesta. "Pravni in moralni koncepti islamskega prava nimajo nič opraviti z nemško jurisprudenco. V Nemčiji veljajo le nemški zakoni," je poudaril pravnik CDU Wolfgang Bosbach.

Voditeljica Zelenih Claudia Roth pa je menila, da kulturni in verski motivi ne morejo biti razlog za omejevanje pravic žensk. Pred zakonom morajo biti vsi enaki - naj gre za kristjane, ateiste ali muslimane, je dejala Rothova.

Tudi predstavniki nemških muslimanov kritični do razsodbe


Do razsodbe so bili kritični tudi predstavniki nemških muslimanov. Kot je poudaril Centralni svet muslimanov, bi morala sodnica "absolutno presoditi v skladu z nemško ustavo". Sicer pa je nasilje razlog za ločitev tudi v islamu, so pojasnili. Oglasili so se tudi mediji. "V imenu ljudstva: pretepanje dovoljeno" se je glasila naslovnica današnje izdaje časnika Tageszeitung.

Frankfurtsko sodišče že ukrepalo proti sodnici

Frankfurtsko sodišče je omenjeno sodnico že odstranilo s primera ločitve nemške državljanke maroškega porekla od maroškega državljana, ki naj bi jo pretepal in ji grozil. Javnost je to odločitev sodišča pozdravila.

Svojo odločitev o ne odobritvi hitrega postopka ločitve je sodnica Datz-Winter utemeljila z dejstvom, da oba partnerja izhajata iz "maroškega kulturnega okolja, v katerem ni neobičajno, da si moški lasti pravico telesnega kaznovanja žene". Svoj argument je podkrepila z odlomkom iz Korana.