Nemški časniki: Zmaga potrdila »dobo merkelizma«

Nemški časniki opozarjajo, da bo morala Angela Merkel v prihodnjih letih več pozornosti nameniti domačim problemom.

Objavljeno
23. september 2013 17.00
GERMANY-VOTE-POSTERS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Berlin - Nemški volivci so na včerajšnjih volitvah dokazali, da svoji kanclerki zaupajo bolj kot kadarkoli prej. Kljub prepričljivi zmagi na volitvah, pa se bo morala Angela Merkel kmalu spopasti z iskanjem bodočega koalicijskega partnerja, ki bo v prihodnjih letih krojil usodo Nemčije in EU.

Nemški časniki po pročanju Spiegla napovedujejo, da bo morala nova - stara kanclerka naslednji mandat več pozornosti nameniti domačim problemom. Prav tako jo pozivajo k iskanju novega naslednika.

Tabloid Bild danes piše, da je na volitvah zmagal tisti, ki mu državljani najbolj zaupajo. »In to je bilo edino, kar je štelo v volilnih skrinjicah. Davki, pravosodje in evro niso bili odločilni faktor. Glavno vprašanje je bilo: Komu ljudje zaupajo, da bo vladal mirno, razumno in z jeklenimi živci?« Kljub temu dodajajo, da bodo te volitve odmevale še dolgo časa, saj je na eni strani Merklova ostala brez koalicijskega partnerja, na drugi pa se je dodobra uveljavila stranka Alternativa za Nemčijo, ki bo spremenila politično krajino. »Reševanje evra à la Merkel bo postalo bolj zahtevno,« so zapisali v Bildu.

Konservativni Frankfurter Allgemeine Zeitung poroča, da so volivci včeraj dokazali, da podpirajo njeno politiko in njen način vodenja. Kot so poročali, je najbolje, kar lahko socialdemokratski kanclerski kandidat Peer Steinbrück ta trenutek naredi, da stranko SPD »odpelje nazaj v vice« in znova sklene koalicijo s CDU/CSU.

Die Welt danes piše, da je na nedeljskih volitvah zmagala Angela Merkel in ne njena stranka. Kot pišejo, jo imajo ljudje radi zaradi njenega skromnega vodenja. »Ljudi ne spravlja ob živce s pridiganjem. Mislijo si: »Ona bo delo opravila dobro«. Ampak, ali je to dovolj?« se sprašuje Die Welt. Kot so zapisali, je zmagala brez jasnih ciljev in smeri. »Zdaj Angela Merkel ne more izgubiti ničesar. Svoj mandat, ki bo najverjetneje zadnji, lahko izkoristi za reforme, ne le v EU, ampak tudi doma. Prihodnje štiri leta se ne bo mogla več skrivati za zapuščino nekdanjega [socialdemokratskega] kanclerja Gerharda Schröderja,« so zapisali.

Tudi Berliner Zeitung napoveduje velike spremembe v nemški politiki. Kot so zapisali, bo morala kanclerka več pozornosti odslej namenjati domačim problemom in ne več reševanju evra. »Novo vlado bomo sodili po tem, kako dobro bo krmarila med domačo in mednarodno politiko,« so zapisali. Po njihovem, kanclerka ne bo mogla več reforme pokojninskega in izobraževalnega sistema odrivati na stranski tir. »Stvari ne morejo ostati kot so še prihodnje štiri leta,« so zapisali.

Opozarjajo tudi na to, da je napočil čas, da kanclerka najde svojega naslednika. »Postala je nenadomestljiva za svojo stranko. A tudi ona ni nesmrtna, morala bo najti zamenjavo. Šele, ko ji bo uspelo urediti svojo zapuščino, jo bomo slavili kot veliko političarko«.

Najbolj kritičen pa je bil nemški Die Tageszeitung. »In tako najslabša kanclerka v povojni zgodovini ostaja na položaju. Čeprav bodo morali njeni konservativci sestaviti novi koalicijsko vlado - najverjetneje z socialdemokrati - se ne bo veliko spremenilo,« so zapisali. Opozarjajo, da bo vlada najverjetneje nadaljevala s politiko reševanja evra, od katere imajo koristi le banke, investitorji in bogate članice, medtem ko ljudje plačujejo račune. »Dejstvo, da Merklova ostaja na položaju, je slaba novica za Evropo,« so še zapisali.