Nemški minister svari pred novo obliko desničarskega terorizma

Minister je na novo obliko terorizma opozoril potem, ko so aretirali še drugega iz skupine, ki je osumljena uboja 10 ljudi.

Objavljeno
13. november 2011 16.49
Posodobljeno
13. november 2011 16.59
Ti. Kr., Delo.si
Ti. Kr., Delo.si

Berlin -  Danes je nemška policija aretirala drugega osumljenca v primeru umorov, ki so jih domnevno zagrešili neonacisti. Primer je v Nemčiji zbudil precej zaskrbljenosti, skupino, ki je zagrešila umore, pa primerjajo z zloglasno Frakcijo Rdeča armada (Raf), ki je med 70. in 90. leti minulega stoletja ubila več kot 30 ljudi. Skupino so nemški mediji tako že poimenovali rjava armada, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po mnenju notranjega ministra Hans-Petra Friedricha gre za novo obliko terorizma, saj skupina ni javno prevzela odgovornosti za napade, niti se ni s svojimi dejanji bahala na skrajno desničarski sceni.

Na dogajanje se je danes v Leipzigu odzvala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je izpostavila, da gre za "alarmantna odkritja", ki kažejo na strukture, ki si jih Nemčija ni predstavljala.

37-letnika, poimenovanega Holger G., so danes aretirali blizu Hannovra na severu Nemčije. Pripadal naj bi skrajno desni teroristični mreži, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navaja urad državnega tožilca. Še trem ostalim posameznikom naj bi danes aretirani pomagal med letoma 2000 in 2007 zagrešiti umore 10 ljudi, od tega osmih Turkov in enega Grka. Njihova žrtev je bila domnevno tudi neka nemška policistka.

Policija je že priprla 36-letno žensko Beate Z., pri kateri so našli pištolo, uporabljeno pri umorih deveterice. Preostala dva osumljenca so našli mrtva v nekem kombiju po izvedbi oboroženega ropa 4. novembra, storila pa naj bi samomor. V vozilu so odkrili tudi pištolo ubite policistke, še poročajo agencije.