Nemški nalogi za aretacijo agentov CIA

V Nemčiji so v povezavi z domnevno ugrabitvijo nemškega državljana libanonskega porekla izdali zaporne naloge za 13 agentov ameriške obveščevalne službe CIA.

Objavljeno
31. januar 2007 16.50
Kaled al Masri - Cia ga je zaprla po pomoti
Berlin - V Nemčiji so izdali zaporne naloge za 13 agentov ameriške obveščevalne službe CIA. Nalogi so povezani z domnevno ugrabitvijo enega izmed nemških državljanov libanonskega porekla, Kaleda al Masrija, je povedal nemški tožilec Christian Schmidt-Sommerfeld. Nalogi so bili izdani v zadnjih nekaj dneh, 13 neimenovanih agentov pa sumijo neutemeljene aretacije in resnih telesnih poškodb al Masrija, ki trdi, da so ga člani CIA ugrabili decembra 2003 na srbsko-makedonski meji, ga prepeljali v skrivni zapor v Afganistanu ter ga, potem ko so uvideli svojo napako, po petih mesecih izpustili v Albaniji.

Identiteta osumljencev še nepotrjena

Schmidt-Sommerfeld je poudaril, da so v zapornih nalogih zapisana imena, ki so jih osumljeni uporabljali kot agenti CIA. "Nadaljnja preiskava se bo med drugim osredotočila na določitev jasnih identitet osumljencev," je še dodal nemški tožilec. Nemška televizija NDR je sicer poročala, da je večina iskanih agentov živela v ameriški zvezni državi Severna Karolina, kjer nemški zaporni nalogi niso veljavni, ameriške oblasti pa so sodelovanje v preiskavi že zavrnile. Nemški pravosodni strokovnjaki so medtem že izrazili mnenje, da do izročitve ne bo prišlo, osumljene bodo aretirali le, če bodo potovali v države Evropske unije.

Po podatkih urada tožilca so decembra 2005 od al Masrijevih odvetnikov prejeli seznam ljudi, ki naj bi bili na letalu, s katerim so al Masrija odpeljali v Afganistan. Seznam naj bi sestavil španski novinar, ki se je skliceval na pristojne varnostne oblasti. Leta 2006 so italijanske in španske oblasti priskrbele še dodatne informacije o poletih, ki so vodili k sumu, da je bilo v al Masrijevo ugrabitev vpletenih 13 še neimenovanih agentov.

Nemški parlament uvedel preiskavo

Ameriška zunanja ministrica Condolezza Rice in ostali visoki ameriški predstavniki primera niso komentirali, nemška kanclerka Angela Merkel pa je medtem poudarila, da so ZDA že priznale napako. Nemški parlament je sicer uvedel tudi preiskavo, v okviru katere so zaslišali tudi zunanjega ministra Franka-Walterja Steinmeierja in njegovega predhodnika Joschko Fischerja.

Al Masri CIA sicer tudi očita, da so ga njeni člani po ugrabitvi odpeljali v zapor v afganistanski Kabul, kjer naj bi ga mučili. Kot še dodaja al Masri, so ga izpustili v Albaniji maja 2004 po tem, ko so odkrili, da so prijeli napačno osebo. Al Masri v ZDA od CIA zahteva odškodnino v vrednosti 75.000 dolarjev.

Sicer pa zaslišanja v podobnem primeru poteka tudi v italijanskem Milanu, kjer še niso dokončno sprejeli odločitve o morebitni obtožbi 25 domnevnih agentov CIE in italijanskih državljanov, obtoženih ugrabitve muslimanskega duhovnika leta 2003.