Nemški ustavni sodniki za evropski mehanizem stabilnosti, a z omejitvami

Evropski mehanizem za stabilnost, ki bo lahko s pol bilijona evrov kapitala reševal države v težavah, je rešen.

Objavljeno
12. september 2012 12.22
GERMANY/
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin − Kot je ob deseti uri dopoldne v odgovor na 37 tisoč tožb presodilo nemško ustavno sodišče, ESM ne nasprotuje nemški ustavi. Nemška vlada pa bo morala zagotoviti, da nemška jamstva brez soglasja bundestaga ne bodo presegla zdaj dogovorjenih 190 milijard evrov. Sodniki v Karlsruheju so potrdili tudi proračunski pakt, kot so ga konec julija že sprejeli tudi v nemškem parlamentu.

Zagovorniki skupnega reševanja evrskih dolžnic so lahko zadovoljni, ESM je namreč tudi v samem središču načrta predsednika evropske centralne banke Maria Draghija za intervencije z obveznicami držav, ki na prostih trgih ne morejo dovolj poceni pridobiti kapitala. Tisti Nemci, ki verjamejo, da je njihova država zdaj izgubila svobodo razpolaganja z denarjem svojih davkoplačevalcev, so potolčeni. »Skozi zadnja vrata ne moremo graditi proračunsko unijo in po korakih evropsko federacijo, tega ni v ustavi,« je kritiziral eden od tožnikov, voditelj nemške Levice Gregor Gysi.

Nemški parlament pa bo še vedno presojal, če bo vsota za reševanja s pomočjo ESM presegla zdaj dogovorjenih 190 milijard evrov. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je že pred razglasitvijo sodbe svaril, da »Nein« za ESM ne bi imel hude posledice le za Evropo, ampak tudi za Nemčijo, čeprav kasnejšega referenduma o tem vprašanjih bi izključil.