Nemško tožilstvo opustilo preiskavo nacističnega poboja

Zbrani dokazi po besedah tožilstva ne bi privedli do obsodbe še živečih osumljencev.

Objavljeno
01. oktober 2012 20.09
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si
München - Nemško tožilstvo se je zaradi pomanjkanja dokazov odločilo opustiti preiskavo proti 17 nekdanjim pripadnikov nacističnih enot SS, ki so med drugo svetovno vojno sodelovali pri pokolu v toskanski vasi Sant'Anna di Stazzema. Kot je danes po poročanju Slovenske tiskovne agencije pojasnilo tožilstvo v Stuttgartu, zbrani dokazi ne bi privedli do obsodbe še živečih osumljencev.

Po navedbah tožilstva v Stuttgartu niso uspeli najti dovolj dokazov, da so pripadniki ene izmed nacističnih enot SS leta 1944 aktivno sodelovali pri poboju več kot 500 civilistov v omenjeni toskanski vasi.

Dodali so, da sta umor in sodelovanje pri umoru edini obtožbi, za kateri ni potekel zastaralni rok. Za ti obtožbi bi morali dokazati, da je bilo osem osumljencev, ki so že živi, vpletenih v pokol, in razjasniti, kaj konkretno so storili, poroča STA.

V majhnem kraju Sant'Anna di Stazzema v Toskani, kamor se je zateklo okoli tisoč beguncev, je bilo 12. avgusta 1944 ubitih najmanj 560 italijanskih civilistov, od tega več kot sto otrok. Zgodovinski dokumenti si sicer niso enotni glede številke ubitih, vendar večinoma omenjajo 560 žrtev.

Pokol so zagrešili pripadniki nacističnih enot SS, ki naj bi na območju iskali italijanske partizane. Namesto njih so po navedbah prič zbrali vaščane in jih postrelili, piše STA.

Desetim od osumljencev so sicer v odsotnosti sodili v Italiji in jih leta 2005 obsodili na dosmrtni zapor, a je bila ta obsodba zgolj simbolična, saj Nemčija svojih državljanov ne izroča.