»Nepodkupljivi« kitajski župan je sprejel za pet milijonov dolarjev podkupnin

Xu je stopil pred sodišče. Gotovo bo obsojen na strogo kazen.

Objavljeno
23. april 2011 16.42
Posodobljeno
23. april 2011 17.06
Z. R.
Z. R.
V karieri vsakega kitajskega funkcionarja so najslavnejši prvi meseci njegovega mandata. V tem času lahko daje obljube, ki jih bo nato uresničil pod svojimi pogoji, javnosti pa se predstavlja kot neutrudni borec za splošno blaginjo.

Tako je bilo tudi s Xu Zonghengom. Ko je leta 2005 postal župan Shenzhena, se je razglasil za »nepodkupljivega«. Predstavil se je kot človek, ki veliko dela, ki pa ni dober mož in oče, ker za družino pač nima dovolj časa. Ko je obljubil, da bo Shenzhen spremenil v velemesto, je njegova priljubljenost dosegla vrhunec.

Ta teden je Xu stopil pred sodišče. »Nepodkupljivi« župan, piše v obtožnici, je med svojim mandatom sprejel za pet milijonov ameriških dolarjev podkupnin.

Shenzhen, nekdanja ribiška vas z nekaj tisoč prebivalci, je postal zgled gospodarske preobrazbe komunističnih držav in njihovega odpiranja svetu. Danes je to mesto z 11 milijoni prebivalcev in najmanj štirimi milijoni sezonskih delavcev iz različnih delov Kitajske. To je gozd najsodobnejših nebotičnikov in džungla najprožnejših poslovnih aranžmajev, v katerih obilica tujih naložb spodbuja gospodarsko rast, ki se kaže v domačem proizvodu 120 milijard dolarjev na leto.

Gradil, bogatel in postal Metro župan

Ker je Shenzhen kraj, kjer se je začelo uresničevati slovito Deng Xiaopingovo geslo »bogastvo prinaša slavo«, je imel vsak župan tega mesta vnaprej pripravljeno politično vizijo – še bolj obogateti. Šestinpetdesetletni Xu je to upošteval v vseh pogledih. Spodbujal je številne gradbene projekte, sporazume pa je najraje sklepal z izbranimi posamezniki in družbami, od katerih je za to svojo »uslugo« dobival nepremičnine ali gotovino.

Svoj položaj je začel graditi že leta 2001, ko je postal namestnik mestnega partijskega sekretarja, nato pa namestnik župana. Na koncu je bil izvoljen za župana, ta svoj položaj pa je dodobra izkoristil, ko je bil Shenzhen izbran za gostitelja Univerzijade 2011. Xu je priprave na ta športni dogodek, ki bo avgusta, izkoristil za silovito širjenje infrastrukture. Ker je bila eden od udarnih projektov gradnja petih prog podzemeljske železnice, so mu ljudje nadeli vzdevek Metro župan.

Ni težjega obdobja v karieri vsakega kitajskega funkcionarja od tistega, ko začno naraščati cene, s tem pa tudi nezadovoljstvo državljanov. Tako je bilo tudi s Xujem. Prva sumničenja v zvezi z njegovo poslovno mrežo so se pojavila leta 2008, ko so se stanovanja v Shenzhenu za nekajkrat podražila. Istega leta se je porušil del metroja v gradnji, javnost pa se je pri tem spraševala, ali so trije mrtvi delavci žrtve neustrezne varnosti na gradbišču. Ko je nato v požaru v nekem nočnem klubu umrlo 43 ljudi, pa je bilo to očitno preveč za ugled »nepodkupljivega« župana.

Slišati je, da se je preiskava proti Xuju začela potem, ko je leta 2009 kitajska olimpijska šampionka v gimnastiki Liu Xuan začela trditi, da »ni v zvezi z skorumpiranim funkcionarjem«, in ko so še nekatere druge zvezde potrdile, da jim je Xu izdelal dovoljenja za bivanje v Hongkongu. Kmalu nato so ga razrešili s položaja. Zdaj se govori marsikaj: da je povezan s primerom Huang Guangyuja, bogatega lastnika družbe Gome, ki je bil lani obsojen na 16 let zapora, da se je nasploh ukvarjal s sumljivimi posli in si politični položaj zagotovil s podkupninami.

Xu bo gotovo obsojen na strogo kazen. Shenzhen kandidira za naslov »poštenega in čistega mesta«, v katerem bodo poleg gospodarske rasti spremljali tudi indeks poštenosti. Bo pa zagotovo potrebnih še nekaj sodb, da bi počistili vse tisto, kar je za seboj pustil »nepodkupljivi« župan.