Nepričakovano umrla avstrijska notranja ministrica

V nedeljo je nepričakovano umrla 65-letna avstrijska ministrica za notranje zadeve Liese Prokop, ki je na poti v bolnišnico umrla zaradi pretrgane aorte.

Objavljeno
01. januar 2007 20.48
Dunaj - V Avstriji je v nedeljo nepričakovano umrla avstrijska ministrica za notranje zadeve Liese Prokop, ki je okoli 22.00 ure na poti v bolnišnico umrla zaradi pretrgane aorte. 65-letna ministrica iz ljudske stranke (OeVP) dosedanjega kanclerja Wolfganga Schuessla je sodelovala pri koalicijskih pogajanjih o oblikovanju nove vlade, Schuessel pa jo je opisal kot "izredno političarko in vzorno športnico, ki je ne bodo pozabili." Vodenje notranjega ministrstva je medtem že prevzel avstrijski premier.

"Kot človek je bila Prokopova velikega srca, znala je poslušati in sprejemati odločitve," je še dejal vodja OeVP Schuessel. Njen strankarski kolega Erwin Proel je medtem njeno smrt označil kot "hud udarec" za Avstrijo, sožalje pa je izrazil tudi vodja socialdemokratov (SPOe) Alfred Guesenbauser.

Smrt Prokopove je prizadela tudi avstrijske državljane, kardinal Christoph Schoenbrun pa je napovedal, da naj bi v spomin umrle ministrice daroval tudi posebno mašo, čeprav tega še ni mogel potrditi.

Po ocenah analitikov bi njena smrt lahko vodila v nadaljnje zavlačevanje koalicijskih pogajanj. Prokopova je v pogovorih zagovarjala oblikovanje velike koalicije OeVP in SPOe, kot voditeljica notranjega ministrstva pa bo Avstrijcem ostala v spominu predvsem zaradi podpore človekoljubnim organizacijam in priseljencem.

Po njeni smrt je vodenje notranjega ministrstva začasno že prevzel kancler Schuessel, ki bo naloge notranjega ministra opravljal do oblikovanja nove avstrijske vlade. Zaprisegel bo v torek ob 17.00, z njegovim prevzemom mesta notranjega ministra pa se je strinjal tudi predsednik države Heinz Fischer.

Prokopova je ministrstvo za notranje zadeve v vladi Wolfganga Schuessla prevzela decembra 2004, politično kariero pa je začela v deželni vladi Spodnje Avstrije. Pred političnim udejstvovanjem je bila Prokopova ena najuspešnejših avstrijskih atletinj in je na olimpijskih igrah leta 1968 v Ciudad de Mexicu v peteroboju osvojila srebrno medaljo, leta 1969 pa je v isti disciplini postavila svetovni rekord.