Nesoglasja v Ukrajini zaradi protiraketnega ščita

Ukrajinski premier Viktor Janukovič nasprotuje načrtom ZDA, da na Poljskem in Češkem namestijo del protiraketnega ščita. Medtem pa je predsednik Juščenko dejal, da Ukrajina namestitev podpira.

Objavljeno
28. februar 2007 12.58
Viktor Janukovič
Kijev - Ukrajinski premier Viktor Janukovič nasprotuje načrtom ZDA, da na Poljskem in Češkem namestijo del protiraketnega ščita. Washingtonu očita, da se glede tega ni posvetoval s Kijevom, hkrati pa opozarja Varšavo, da namestitev protiraketnega ščita zagotovo ne bo ugodno vplivala na medsebojne odnose med državama. Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko pa po drugi strani poudarja, da je uradno stališče Ukrajine do postavitve ščita pozitivno.

Ukrajina (ne) bo vstopila v zvezo Nato

Premier Janukovič med drugim meni, da bi bila o namestitvi ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem potrebna obširna razprava tako zahodne kot tudi vzhodne Evrope, vključujoč Ukrajino in Rusijo. Kritiko je namenil tudi Poljski, ki je že izrazila pripravljenost za pogovore o namestitvi ščita v državi. Janukovič je obenem znova poudaril svoje nasprotovanje vstopu Ukrajine v zvezo Nato.

Medtem pa je predsednik Juščenko dejal, da Ukrajina namestitev podpira, ter poudaril, da je enotno uradno stališče države v tem primeru še kako pomembno. Zato je Janukoviču svetoval, naj se ne vpleta v zunanjo politiko.

Namestitev baz na Poljskem in Češkem

ZDA želijo na ozemlju Poljske namestiti deset prestreznih baz, na Češkem pa radarsko postajo. S tem naj bi po navedbah ameriške administracije preprečevali morebitne raketne napade na ZDA in Evropo iz držav Bližnjega vzhoda. Ameriški protiraketni ščit sicer že vključuje prestrezni bazi na Aljaski in v Kaliforniji, ki naj bi ZDA varovale pred napadi Severne Koreje, o možnosti namestitve dela tega obrambnega sistema pa se z Washingtonom pogaja tudi Velika Britanija.

Nasprotuje tudi Rusija

Rusija namestitvi delov protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem ostro nasprotuje. Poveljnik ruskih raketnih sil Nikolaj Solovcov je celo opozoril, da je Rusija sposobna uničiti protiraketni sistem v Vzhodni Evropi, ter Češko in Poljsko posvaril, da bosta možni tarči ruskega raketnega napada, če bosta ameriški predlog sprejeli. Izjave ruskega političnega vrha so bile doslej sicer manj ostre.