Nesoglasno vodenje Ukrajine

V središču Kijeva se je zbralo več tisoč Ukrajincev, tako privržencev prozahodnega predsednika Viktorja Juščenka kot prorusko usmerjenega premiera Viktorja Janukoviča.

Objavljeno
31. marec 2007 21.14
Kijev - V središču Kijeva se je danes zbralo več tisoč Ukrajincev, tako privržencev prozahodnega predsednika Viktorja Juščenka kot prorusko usmerjenega premiera Viktorja Janukoviča, med katerima se nesoglasja glede vodenja Ukrajine poglabljajo.

Juščenko je premieru Janukoviču namreč očital, da ni izpolnil predvolilnih obljub in zagrozil, da bo razpustil 450-članski parlament, če se razmere ne bodo izboljšale.

"Če se delo večine na podlagi ustave ne bo popravilo, bom podpisal odlok o razpustitvi parlamenta," je na srečanju članov svoje stranke Naša Ukrajina poudaril Juščenko. Predstavniki stranke so njegovo napoved podprli, Janukovičeva koalicija pa medtem poudarja, da predsednik v skladu z ustavo nima pravice do razpustitve parlamenta in zato njegovo napoved zavrača.

Nesoglasja se poglabljajo

Predstavniki nekdanje oranžne koalicije, med drugim tudi voditeljica opozicije Julija Timošenko, so medtem predsednika že pozvali, naj parlament razpusti, to pa zahtevajo tudi na današnjih demonstracijah. Po drugi strani pa privrženci Janukovičeve Stranke regij in njihovi zavezniki, komunisti in socialisti na današnjih demonstracijah temu nasprotujejo.

Do zadnjega poglabljanja razlik med Janukovičem in Juščenkom je prišlo potem, ko je okoli dvanajst poslancev, nekdanjih privržencev predsednika, prestopilo na stran Janukovičeve koalicije, ki ima tako zdaj v parlamentu 260 poslancev. Prestopniki so s tem po trditvah Juščenkovih zaveznikov kršili nov zakon, v skladu s katerim morajo poslanci ostati v stranki, s pomočjo katere so bili izvoljeni.