Nesreča ali atentat?

Makedonske oblasti so sprožile novo preiskavo o letalski nesreči, v kateri je umrl predsednik države Boris Trajkovski. Pobudo je dal švicarski poslanec v parlamentu Sveta Evrope, ki sumi, da je šlo za atentat.

Objavljeno
16. februar 2007 07.00
Podgorica – Makedonske oblasti so sprožile novo preiskavo o letalski nesreči, v kateri je umrl predsednik države Boris Trajkovski. Vladno letalo klinger je 26. februarja 2004 strmoglavilo v bližini Mostarja. Švicarski poslanec v parlamentu Sveta Evrope in osebni prijatelj Trajkovskega Andreas Gros, pa je dal pobudo za začetek mednarodne preiskave.

Gros, ki sumi, da ni šlo za letalsko nesrečo, temveč za atentat, je napovedal nove dokaze o tragediji, v kateri so umrli tudi vsi člani posadke in pet članov predsednikovega spremstva. Kakor navajajo makedonski mediji, je Gros dejal: »Nikdar nisem popolnoma verjel vsega, kar se je pokazalo v preiskavi v BiH in Makedoniji. V preiskavi tega primera je bilo polno protislovij, nazadnje pa je ostalo še veliko neodgovorjenih vprašanj. Obstajajo priče, ki so na lastne oči videle, kako so se ranjenci reševali iz strmoglavljenega letala. Minister neke zahodne države, čigar imena še ne morem razkriti, mi je dal nekaj podatkov, ki jih je vsekakor treba preveriti. Zato sem sklenil, da bom sprožil novo preiskavo, saj sem tudi sam prišel do novih podatkov. Vodil jo bom sam, prek svojih virov.«

Preiskavo o strmoglavljenju letala so izvedle bosansko-hercegovske policijske oblasti in makedonsko državno tožilstvo. Nazadnje so razglasili, da je šlo za letalsko nesrečo, ki se je zgodila zaradi »proceduralne napake« pilota letala. V makedonski javnosti pa še vedno obstaja sumničenje, da v resnici ni šlo za nesrečo. Skopski odvetnik Ignjat Pančevski trdi, da potniki v letalu niso zgoreli zaradi kerozina, ampak je ogenj izbruhnil zaradi neke povsem druge kemikalije.

Več v današnji številki Dela.