Netanjahu bo odobril nove judovske naselbine

Izraelski premier Benjamin Netanjahu bo odobril gradnjo več sto novih domov v judovskih naselbinah na Zahodnem bregu, preden bo sprejel odločitev o ustavitvi gradnje.

Objavljeno
04. september 2009 11.37
Benjamin Netanjahu je štirim ministrom Likuda ukazal, da morajo izstopiti iz vlade premiera Ariela Šarona
Ma. J./STA
Ma. J./STA
Jeruzalem - Izraelski premier Benjamin Netanjahu bo odobril gradnjo več sto novih domov v judovskih naselbinah na Zahodnem bregu, preden bo sprejel odločitev o ustavitvi gradnje, kar med drugim odločno zahteva Washington, je danes sporočil izraelski vladni vir. Novica je že razjezila Palestince.

Netanjahu naj bi zeleno luč za gradnjo več sto novih stanovanj prižgal, preden bo sprejel odločitev o začasni ustavitvi gradnje. Začasna zamrznitev gradnje naj bi sicer po poročanju izraelskih medijev trajala devet mesecev.

Nanašala naj bi se izključno na gradnjo novih stanovanj v naselbinah na Zahodnem bregu, kjer živi okoli 300.000 Izraelcev, ne pa na gradnjo okoli 2500 stanovanj, ki je že dobila zeleno luč vlade. Prav tako se ne bo nanašala na javna poslopja niti judovske četrti v vzhodnem Jeruzalemu, kjer živi okoli 200.000 Izraelcev, je pojasnil izraelski vladni vir.

Ta napoved je že razjezila Palestince. Izraelski načrt o pospešitvi gradnje pred njeno zamrznitvijo je "povsem nesprejemljiv", je povedal glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat. "Edina stvar, ki jo bo ta napoved ustavila, je mirovni proces," je dodal.

Novica prav tako ne bo razveselila ameriške administracije, ki v judovskem naseljevanju na zasedenih palestinskih ozemlji vidi veliko oviro v prizadevanjih za dosego mirovnega dogovora na Bližnjem vzhodu.

Izrael kljub temu računa, da bo Netanjahujev načrt dobil podporo ZDA. V zadnjem času so namreč ZDA nekoliko popustile, saj so dale vedeti, da popolna ustavitev judovskega naseljevanja ni nujen predpogoj za začetek mirovnih pogajanj s Palestinci. Slednji medtem vztrajajo pri popolni ustavitvi naseljevanja.

Ameriški odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell se je v sredo pogovarjal z izraelskimi predstavniki, prihodnji teden pa bo znova na obisku v regiji, kjer se bo sešel z izraelskim in palestinskim vodstvom.

V zameno za zamrznitev gradnje na palestinskih ozemljih naj bi sicer nekatere arabske države - Katar, Oman, Tunizija in Maroko, pristale na odprtje izraelskih trgovinskih predstavništev na svojem ozemlju.

Znova zaostrene razmere med Izraelom in Gazo


Po tednih relativnega miru so se medtem danes znova zaostrile razmere na meji med Izraelom in območjem Gaze, ki je pod nadzorom gibanja Hamas. Izraelsko letalstvo je v noči na petek uničilo predor, ki so ga v smeri Izraela na jugu Gaze izkopali palestinski skrajneži.

Predor je bil po navedbah predstavnikov izraelske vojske dolg okoli 1,5 kilometra. Po mnenju izraelske strani so nameravali palestinski skrajneži predor uporabiti za napade na Izrael in ugrabitve izraelskih vojakov.

Že pred izraelskim zračnim napadom je na meji med judovsko državo in Gazo prišlo do streljanja. Oboroženi Palestinci so na judovsko državo izstrelili več granat, a niso povzročili škode.