Netanjahu danes pri Obami o Iranu

Bela hiša je sporočila, da prihaja Netanjahu na pogovore o poteku pogajanj s Palestinci ter o položaju v Siriji in Iranu.

Objavljeno
30. september 2013 11.33
ISRAEL-PALESTINIAN-US-OBAMA-DIPLOMACY
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Washington - Ameriški predsednik Barack Obama bo danes v Beli hiši sprejel izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja, ki ga zelo skrbi otoplitev odnosov med zahodnimi državami na čelu z ZDA ter Iranom. V petek je prvič po 34 letih prišlo celo do telefonskega pogovora med predsednikoma ZDA in Irana.

Bela hiša je sporočila, da prihaja Netanjahu na pogovore o poteku pogajanj s Palestinci ter o položaju v Siriji in Iranu, kar je »izraz globokih in trajnih vezi med ZDA in Izraelom ter tesnega usklajevanja obeh držav o številnih varnostnih vprašanjih«.

A nobenega dvoma ni, kaj je glavni razlog Netanjahujeve poti v Washington. »Grem, da povem resnico v obraz leporečja in navala nasmehov,« je ob odhodu iz Jeruzalema dejal Netanjahu, ki bo imel v torek tudi govor na splošni razpravi 68. zasedanja Generalne skupščine ZN.

Netanjahu je lani v Generalni skupščini ZN risal bombo in svaril, da bo iranski jedrski program sredi leta 2013 stopil v sklepno fazo izgradnje jedrskega orožja.

Netanjahu že več let opozarja, da si Iran želi svojega jedrskega orožja, ofenziva »nasmeškov« iranskega predsednika Hasana Rohanija prejšnji teden v New Yorku pa je po njegovem prepričanju le dimna zavesa.

Netanjahu in z njim večina Izraelcev je prepričanih, da Iran le zavlačuje in se skuša znebiti bolečih sankcij, medtem pa bo nadaljeval s potjo do jedrske bombe.

V podkrepitev tega Netanjahu v Washington prinaša nove obveščevalne podatke o tem. Za Izrael je Iran z jedrskim orožjem nesprejemljiva grožnja za obstoj in Netanjahu želi v Washingtonu in New Yorku opozoriti, da iranskim oblastem ne gre zaupati.

Netanjahu bo od Obame dobil zagotovila, da se ne bo spremenilo nič, dokler Iran ne bo dokazal, da je resen glede odprtja svojega jedrskega programa mednarodnemu nadzoru. Stališče, da je Iran z jedrskim orožjem za ZDA nesprejemljiva opcija, se ni v ničemer spremenilo.

Spremenile pa so se izjave iranskega političnega vrha. Zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je za ameriško televizijo ABC dejal, da bo Iran svoje jedrske zmogljivosti odprl mednarodnim inšpektorjem. Povedal je tudi, da imajo pogajanja z zahodnimi državami in Rusijo podporo vrhovnega verskega vodje. Vztrajal pa je pri tem, da mora biti konec sankcij del dogovora.

Zarif je zatrdil, da Iran nima nobene želje po jedrskem orožju, bo pa vztrajal pri pravici do miroljubnega izkoriščanja jedrske energije. To mu sicer priznavajo tudi ZDA. Na besede Netanjahuja pred odhodom v ZDA pa je Zarif odvrnil, da je »napad z nasmehom veliko boljši kot napad z lažmi.«