Netanjahu išče podporo za napad na Iran, Teheran v pripravljenosti

Po pisanju izraelskega dnevnika Haarec premier Benjamin Netanjahu v vladi išče podporo za napad na iranske jedrske objekte.

Objavljeno
02. november 2011 08.15
Posodobljeno
02. november 2011 08.30
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Tel Aviv/Teheran - Izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak po pisanju izraelskega dnevnika Haaretz v vladi iščeta podporo za napad na iranske jedrske objekte. Menda je predlog podprl tudi izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman, ki je takšni odločitvi prej nasprotoval. Po pisanju Haaretza imajo sicer nasprotniki napada med skupno osmimi ministri za zdaj še tesno večino.

»Kljub temu, da je okoli milijon Izraelcev na jugu države v zadnjem tednu iskalo zatočišča zaradi dežja raket, so se politični voditelji prepirali o morebitni vojni z Iranom,« so zapisli v izraelskem časniku. Vodilni ministri so sicer javno zavrnili možnost napada na Iran, a je eden od osmih ministrov zatrdil, da te odločitve niso sprejeli.

Izrael in zahodne države se bojijo, da Iran pod krinko civilne rabe jedrske energije izdeluje atomsko bombo. Haaretz še navaja, da bo na odločitev Izraela vplivalo novo poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) o jedrski grožnji Irana, ki ga je pričakovati v kratkem.

Teheran v polni pripravljenosti

Iran je v pripravljenosti in bo kaznoval kakršen koli napad nanj, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil vrhovni poveljnik iranskih oboroženih sil Hasan Firuzabadi. »Vsako grožnjo − tudi majhno in oddaljeno − razumemo kot dokončno grožnjo. Smo v popolni pripravljenosti,« je dejal. »S pravo opremo smo jih pripravljeni kaznovati in jih prisiliti, da bodo svojo napako obžalovali,« je dodal. Opozoril je še, da bodo v primeru napada sionističnega režima na Iran veliko škodo utrpele tudi Združene države Amerike.