Netanjahu ne bo dovolil sojenj Izraelcem za vojne zločine

Izraelski premier je zatrdil, da ne bo nikoli dovolil sojenj izraelskim voditeljem ali vojakom za vojne zločine. Ostro je zavrnil tudi poročilo ZN o izraelski ofenzivi na območju Gaze.

Objavljeno
12. oktober 2009 20.49
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Jeruzalem  - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes zatrdil, da ne bo nikoli dovolil sojenj izraelskim voditeljem ali vojakom za vojne zločine. V govoru v parlamentu je tudi ostro zavrnil poročilo Richarda Goldstona, ki je vodil preiskavo ZN o izraelski ofenzivi proti palestinskemu gibanju Hamas na območju Gaze v začetku leta.

"Naša prva misija je, da odbijemo ta napad," je dejal Netanjahu. "Ta pristranski dokument, ki ga je pripravil pristranski odbor, odreka pravico Izraelu do samoobrambe. To poročilo vzpodbuja terorizem in ogroža mir," je dejal in ponovil ocene poročila, ki obe strani obtožuje vojnih zločinov o spopadih na območju Gaze, v katerih je v 22 dneh umrlo 1400 Palestincev in 13 Izraelcev.

O tem poročilu naj bi v prihodnjih dneh odločal tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki bi - čeprav je to malo verjetno - lahko odredil tudi sojenje vojnih zločinov pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC). Toda Netanjahu je že vnaprej opozoril, da Izrael ne bo pošiljal svojih voditeljev in vojakov na to sodišče. "Ne bomo se strinjali s situacijo, ko bi morali nekdanji premier Ehud Olmert, nekdanji obrambni minister Ehud Barak in nekdanja zunanja ministrica Cipi Livni, ki so poslali naše vojake v bran naše domovine in ljudi, sesti na zatožno klop v Haagu," je v knesetu grmel Netanjahu in enako zatrdil tudi glede izraelskih vojakov.

O Goldstonovem poročilu bi sicer že v začetku meseca moral glasovati Svet ZN za človekove pravice, a so glasovanje preložili, potem ko je na to, domnevno pod pritiskom ZDA, pristala palestinska delegacija. Svet ZN naj bi zdaj o tem poročilu glasoval marca.