Netanjahu že jutri pripravljen na nova mirovna pogajanja

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je med sejo vlade izrazil pripravljenost na nadaljevanje mirovnih pogajanj s Palestinci. Dejal je, da Izrael ne želi ovirati bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Objavljeno
13. september 2009 15.31
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Tel Aviv  - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je med današnjo sejo vlade izrazil pripravljenost na nadaljevanje mirovnih pogajanj s Palestinci. Dejal je, da Izrael ne želi ovirati bližnjevzhodnega mirovnega procesa in bo zato "že jutri pripravljen na nova mirovna pogajanja". Poleg tega pa je izrazil tudi upanje, da bi v pogovorih čim prej dosegli napredek.

Netanjahu naj bi sicer še danes odpotoval v Egipt, kjer naj bi se s tamkajšnjim predsednikom Hosnijem Mubarakom med drugim pogovarjal tudi o nadaljevanju mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu. Medtem je že v soboto na pogovore v Izrael prispel ameriški odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell, ki naj bi se danes popoldne srečal z izraelskim zunanjim ministrom Avigdorjem Liebermanom, nato pa še s predsednikom Šimonom Peresom.

Pogoj, ki so ga Palestinci postavili za nadaljevanje mirovnih pogajanj z Izraelom, je popolna ustavitev širjenja judovskih naselbin na palestinskih ozemljih. Izrael je nedavno sicer odobril gradnjo novih 455 objektov na palestinskih ozemljih, kar pa je ostro kritizirala večina arabskih držav, kritikam pa sta se pridružili tudi ZDA in EU.